Nieuws

Zonnepanelen in 2020: esthetisch mooi dankzij geïntegreerde zonnepanelen

De roep om alternatieve energiebronnen klinkt nog steeds even luid in Europa en zeker in België waar we achterop hinken in het plaatsen van groene energiebronnen. Maar er is blijkbaar een inhaalbeweging gaande. Het wordt stilaan voor de grote massa duidelijk dat zonnepanelen – ondanks het wegvallen van de subsidies – een goede investering zijn. En ook het esthetische aspect – klassieke zonnepanelen kunnen bijzonder lelijk zijn op het dak – begint stilaan weg te deemsteren dankzij de BIPV’s, de Bouw Geïntegreerde Photo Voltaïsche producten. Wat zijn BIVP’s? En wat kan het voor jou als architect, ontwikkelaar of (ver)bouwer betekenen? 

Zonnepanelen integreren in het gebouw: gemakkelijk, snel en betaalbaar. BIPV betekent dat de zonnepanelen geïntegreerd worden in het (energetisch) bouwontwerp en daarmee een structureel onderdeel worden van de constructie van een gebouw. Het vervangt normale bouwcomponenten zoals pannen, glas of bakstenen of wordt er in geïntegreerd. Zeker nu blijkt dat ze gemakkelijk en snel geïnstalleerd kunnen worden, betaalbaar worden, toepasbaar zijn in bestaande gebouwen en de waterkerende functie van het dak niet aangetast en de brandveiligheid niet in verlaagd worden.

Geïntegreerde zonnepanelen mogelijk in diverse toepassingen

BIPV bieden goede esthetische mogelijkheden voor ontwikkelaars en architecten in zowel renovatie als ontwikkeling van nieuwbouwgebieden. De verscheidenheid van fotovoltaïsch glas (PV) glasproducten en nieuwe flexibele PV-materialen maken extra toepassingen van PV mogelijk in allerlei gebouwtypen. Het systeem kan onder andere worden toegepast op of in platte en schuine daken (met ‘indak’ en ‘opdak’ systemen), glastoepassingen zoals in een atrium, gevels, als zonwering én op geluidswallen.

Zonnepanelen integreren in schuine daken

Je kan op een schuin dak standaard PV-panelen gebruiken, maar ze in het dak verzinken door gebruikmaking van een speciaal frame met goten. Op die manier kan je een volledig geïntegreerd daksysteem maken. Door een deel van de dakbedekking weg te nemen, een waterkerende laag aan te brengen en vervolgens een gotensysteem aan te brengen waartussen je de zonnepanelen bevestigt, hoef je de panelen niet boven op het dak te plaatsen maar maak je er een integraal onderdeel van.

Zonnepanelen als dakpannen

Het kan ook anders. Er bestaan tegenwoordig speciaal ontwikkelde PV-dakpannen die je kan gebruiken in plaats van standaard PV-panelen. Die zijn net als normale dakpannen ontworpen om een waterdicht dak te maken. Je kan er je hele dak mee bedekken of ze – eventueel in de vorm van cassettes - eenvoudig tussen de andere dakpannen plaatsen. De installatie is meestal net zo eenvoudig als bij gewone dakpannen, alleen moeten er elektrische verbindingen gemaakt worden.Je kan ook zonnecellen integreren in zonwering die in horizontale lamellen voor een gevel geplaatst wordt. Hetzelfde geldt voor balustraden van balkons.

Zonnepanelen van glas

Er was al lang sprake van, maar de technologie is nu zo ver dat men zonnecellen in glaspanelen kan plaatsen en op die manier energie kan opwekken met zijn ramen. Dat gebeurt via een doorzichtpaneel dat bestaat uit twee glasplaten waartussen de zonnecellen geplaatst worden. Men gebruikt daarvoor kristallijne zonnecellen die op bepaalde afstand van elkaar zitten. Door de afstand groter of kleiner te maken kan de lichtdoorlatendheid gevarieerd worden. Een andere manier is het gebruik van dunne PV-film, een gedeeltelijk transparante laag waardoor ook het glaspaneel gedeeltelijk transparant is. Bij gebouwen met veel glas, zoals een atrium of hal, is het esthetisch aantrekkelijk om deze doorzichtpanelen toe te passen. Het grote voordeel is dat het ook zijn normale functies zoals isolatie (dubbelglas) en bescherming tegen brand kan vervullen. De cellen kunnen een speels effect van schaduw geven in de ruimte achter of onder de panelen. Dit biedt ook weer extra esthetische en ontwerpmogelijkheden voor architecten. 

Zelfs zonnepanelen in gevels

En het gaat nog verder. Zelfs gebouwgevels kunnen ook van PV-panelen worden voorzien. Zeker in gebouwen die een kopgevel zonder (veel) ramen hebben. Met een zuidelijke oriëntatie kunnen die gevels perfect gebruikt worden voor de installatie van een zonnestroomsysteem. Met behulp van een frame dat tegen de gevel wordt bevestigd kunnen de panelen worden ingeklemd en een mooie gladde gebouwschil vormen. De opbrengst van systemen aan de gevel is 70 tot 75% van wat maximaal mogelijk is vergeleken met optimaal georiënteerde systemen met de juiste hellingshoek. Er moet wel op gelet worden dat omliggende gebouwen geen schaduw op het zonnestroomsysteem geven.

Conclusie: zonnepanelen integreren in de constructie van je woning

De techniek staat niet stil en misschien heeft die ene politicus die in de klimaatcrisis zijn vertrouwen stelt in de technologie, wel een beetje gelijk. Feit is dat de drempel om duurzame systemen te gebruiken steeds lager wordt zodat we mogen verwachten dat steeds meer mensen zullen omschakelen naar groene energieopwekking. Het feit dat er hard gewerkt wordt aan de esthetische kant van de zaak en men zo ook de architecten als ambassadeurs kan meekrijgen, kan enkel bijdragen aan de goede zaak. Als je dus besluit om een woning te bouwen of te kopen en renoveren, sla je licht dan eens op bij diverse aanbieders van duurzame oplossingen. Wellicht zullen ze je kunnen verrassen met de mogelijkheden en de prijzen.

Zoek je een nieuwe woning om energievriendelijk te renoveren? Of wil je je huis verkopen? N78 Vastgoed staat voor je klaar. Contacteer ons voor vrijblijvend advies!