Nieuws

Wat te doen vooraleer je een woning of appartement verhuurt?

Je hebt een leuk bedrag bij elkaar gespaard en zoekt nu hoe je dat geld kan laten renderen. Dan is vastgoed een prima mogelijkheid. Het pand behoudt zijn waarde zodat je spaargeld niet vermindert en tegelijkertijd brengt het maandelijks een leuk bedrag aan huur op. Je kan evenwel niet zomaar een pand verhuren. Je moet voldoen aan een aantal voorwaarden en tips. We zetten ze hieronder op een rij.

1. Kwaliteitsnormen bij verhuur woning

Een woning moet sowieso voldoen aan enkele minimale kwaliteitsvereisten zoals de aanwezigheid van verwarming, sanitair warm water, keuken, badkamer met bad of douche en gootsteen. Maar ook aan de volgende normen moet voldaan zijn:
Stabiliteit
  • Een stevig dak zonder doorbuigingen
  • Geen scheuren in de muren
  • Gelijkliggende en ononderbroken vloeren, zonder barsten
Veilige installaties
  • Trappen zonder obstructies
  • Stevige en hoge borstwering (balustrade) bij lage ramen op verdiepingen
  • Vrije toegankelijkheid
  • Veiligheid van de gas-, elektriciteits- en verwarmingsinstallatie

  • Verplichte rookmelders: één op elke verdieping

Een gezonde woning
  • Verluchting en verlichting (natuurlijk daglicht)
  • Drinkbaar water
  • Geen vochtproblemen
Een minimaal energiezuinige woning
  • Geïsoleerd, met verplichte dakisolatie met een minimumnorm van 0,75m² K/W
  • Dubbel glas
  • Verplicht energieprestatiecertificaat zonder verplicht na te streven score.


Als een potentiële huurder twijfelt aan die kwaliteitsnormen, kan hij/zij een conformiteitsattest opvragen. Je bent als verhuurder niet verplicht om dat voor te leggen – het moet bij de gemeente aangevraagd worden – maar het is wel een geruststelling voor iedere potentiële huurder, nu en in de toekomst. Het attest moet worden opgesteld door de gemeentelijke woningcontroleur. De kostprijs voor dit attest bedraagt maximaal 62,50 euro.

2. Het EPC is verplicht bij verhuur panden

Sinds enkele jaren is het verplicht om aan te tonen hoe energiezuinig de woning is. Dat doe je door een EPC (Energie Prestatie Certificaat) voor te leggen. Het EPC geeft de energiescore van de woning weer en is dus louter informatief. Er hoeft geen minimale score behaald te worden. Het is bovendien verplicht deze score mee op te nemen in de advertenties voor woningverkoop.

3. Installeer rookmelders bij huurwoningen

Alle huurwoningen moeten uitgerust zijn met voldoende rookmelders. Op elke verdieping moet er eentje geïnstalleerd zijn. Wanneer hier geen gevolg aan wordt gegeven, zal de gemeente ook geen conformiteitsattest uitreiken, wanneer je hier als verhuurder om vraagt. Dit zal ook leiden tot extra strafpunten wanneer een technisch verslag wordt opgemaakt.

4. Dakisolatie en dubbele beglazing verplicht bij verhuur gebouwen

Sinds begin 2020 is het in huurwoningen verplicht om dakisolatie te voorzien en mogen enkel ramen met dubbele beglazing nog gebruikt worden, zeker in de leefruimte, de keuken, de slaapkamers en de badkamer(s).

5. Bepaal een correcte huurprijs

Als je je woning verhuurt maak je een huurcontract op. Daarin staat de huurprijs vermeld. Zorg ervoor dat je een correcte huurprijs vraagt. Het best spreek je die af met je makelaar die perfect weet hoeveel huur je voor bepaalde huizen in bepaalde streken kan of mag vragen.

6. Maak het huurcontract op

Eens alles in orde is gebracht en je een huurder gevonden hebt, maak je het huurcontract op. Een huurcontract bevat de huurprijs en de huurtermijn. Bij de ondertekening ervan moet de huurder een huurwaarborg betalen die vastgezet wordt op een geblokkeerde rekening. Indien er na de verhuurperiode schade aan de woning wordt vastgesteld, kan dat bedrag door de verhuurder ingehouden worden. Tot slot registreert je makelaar dit huurcontract via een plaatselijk registratiekantoor of online via myRent.

7. Een goede plaatsbeschrijving voorkomt discussie bij verhuur woningen

Het is heel belangrijk dat er een goede plaatsbeschrijving wordt opgemaakt. Best kan dit door een expert van buitenaf, zoals een architect of landmeter, gebeuren. Om te spreken van een geldige plaatsbeschrijving:

  • Moeten de huurder en verhuurder op dat moment aanwezig zijn
  • Moeten het huuradres, de contactgegevens van beide personen en de datum worden toegevoegd
  • Moeten Beide partijen elk ‘gelezen en goedgekeurd’ noteren en ondertekenen
  • Moet het document samen met de huurovereenkomst gratis geregistreerd word
Weigert de huurder of verhuurder om mee te werken, dan kan de andere partij de vrederechter voor het einde van de eerste huurmaand inschakelen. De vrederechter schakelt op zijn beurt een deskundige in.

8. Tips voor een goede plaatsbeschrijving

Vergeet zeker niet om een goede plaatsbeschrijving op te stellen. Daarmee voorkom je onnodige discussies op het einde van een huurcontract over mogelijke schade aan de woning. Een goede plaatsbeschrijving is voldoende gedetailleerd. De zin ‘alles is in goede staat’ is onvoldoende. Wees precies en noteer ‘in staat’ of ‘in slechte staat’ of noteer welk probleem zich waar voordoet. Ga daarvoor samen met de huurder alle ruimtes één voor één af en controleer grondig op de staat of op mogelijke mankementen. Achteraf ondertekenen beide partijen de plaatsbeschrijving.
Wat moet je controleren?
  • Het sanitair in de badkamer en kraanwerk in de keuken
  • Verwarming (radiatoren) en elektriciteit (schakelaars en stopcontacten)
  • Het plafond en de vloeren, op barsten of vlekken
  • Muurbekleding en verf, of die nog mooi netjes is of niet
  • Meubelen en huishoudtoestellen zoals het fornuis in de keuken
  • Schimmelvlekken, ook in de kelder

Noteer ook de volgende gegevens:

  • Alle meterstanden van water, elektriciteit en gas
  • Het aantal huissleutels
  • Foto’s die de staat verduidelijken
Toch schade vastgesteld?
Vertoont de woning na het beëindigen van het huurcontract schade die niet in de plaatsbeschrijving mee opgenomen was, dan moet de huurder die schade en herstelling vergoeden.

9. Sluit je aan bij het Huurgarantiefonds

Als verhuurder kan je niet altijd zeker zijn van een huurder die correct betaalt. Het is mogelijk je hiertegen te beschermen door je aan te sluiten bij het huurgarantiefonds. Het huurgarantiefonds garandeert een bijpassing van een huur van maximaal drie maanden, ofwel een bedrag van 2.776 euro.

Conclusie: beste tips bij verhuur woningen of appartementen

Een woning of appartement verhuren kan een leuke extra bron van inkomsten zijn. Maar alvorens je meteen huurders begint te zoeken, is het belangrijk dat je beseft wat er allemaal bij komt kijken. In deze blog sommen we de belangrijkste voorwaarden en tips op. De laatste, extra tip, die we je graag meegeven is: laat je in het verhuurproces begeleiden door een ervaren vastgoedmakelaar, zoals N78 Vastgoed, die de kneepjes van het vak kent. Zo ben jij zeker van een mooie opbrengst zonder kopzorgen.