Nieuws

Online de waarde van je woning schatten: een goed idee?

Stel: je hebt een woning te koop. Je bent nieuwsgierig naar wat de verkoop zou kunnen opbrengen en je zoekt op het internet naar een woningcalculator. Je zal al snel merken dat als je drie verschillende calculators uitprobeert, je diverse prijzen te zien krijgt. Wij probeerden het ook en de prijs liep uiteen van 227.000 tot 275.000 euro. Tja, daar ben je dan niet veel mee... Bovendien ben je niet helemaal zeker dat die prijzen ook accuraat zijn. Het inschatten van de prijs van een woning heeft namelijk met zoveel facetten te maken. Met een paar simpele vragen kan een online calculator geen duidelijk beeld schetsen. Wij vroegen daarom aan Matthijs Van Erum van N78 Vastgoed hoe zij als immomakelaar de prijs perfect kunnen berekenen en aan de hand van welke gegevens ze dat doen

De prijs van een woning correct inschatten: ligging & oppervlakte

Waarmee moet rekening gehouden worden bij het correct inschatten van de prijs van en woning?

Matthijs: “ In de eerste plaats is het absoluut noodzakelijk om ter plaatse te gaan kijken om precies de waarde van een pand te kunnen inschatten. En dan is ook de ligging ontzettend belangrijk. Máár, niet enkel de gemeente of de straat waar het pand ligt is van belang. Iedereen beseft dat een huis in Hasselt duurder zal uitvallen dan eentje in Dilsen-Stokkem, maar de precieze plek waar de woning staat is ook van belang. Zijn er voldoende voorzieningen zoals winkels, supermarkten, scholen, een ziekenhuis … in de buurt? Hoe staat het met de mobiliteit? Geraak je snel op een snelweg of lig je in een afgelegen gebied? En dan is er nog iets wat je op een website moeilijk kan inschatten: hoe populair de buurt is waarin de woning ligt. Ligt ze in een straat met veel verkommerde huizen of in een residentiële wijk?”

Spelen de oppervlakte van het perceel en van de woning ook een rol?

Matthijs: “Uiteraard spelen die een rol. Maar ook het type woning: is het een rijhuis of een losstaande villa, is het open of gesloten bebouwing en hoeveel bruikbare oppervlakte ligt er voor, naast en achter het huis.”

De waarde van je woning berekenen: afwerkingsniveau

Schat je ieder huis van hetzelfde type dan hetzelfde in?

Matthijs: “Nee, zeker niet. Je moet gaan kijken hoe het afwerkingsniveau is. Een huis van 180m² bewoonbare oppervlakte kan heel rudimentair afgewerkt zijn met een zeer eenvoudige baksteen terwijl een gelijkaardige woning gemetseld is met een keramisch gesmolten baksteen. Je kijkt hoe de woning is afgewerkt, welk soort ramen er in staan, is het dak bedekt met leien of met oude/nieuwe pannen … Ter plekke kan je ook goed onderscheiden of het huis verwaarloosd of goed onderhouden is of dat er renovaties plaatsgevonden hebben. Dat laatste is superbelangrijk want een slecht onderhouden of verwaarloosde woning kost je na de koop een pak aan renovatiewerken en dat beïnvloedt de prijs.”

Een realistische schatting van je woning: EPC

En dan hebben we het nog niet over de mate van isolatie gehad.
Matthijs: “Dat is inderdaad ook een belangrijke factor. Ook de EPC van de woning bepaalt mee de prijs. Want een slecht geïsoleerde of geventileerde woning kost je achteraf een stuk meer aan verwarmingskosten. Ook dát speelt uiteraard mee.”

De nadelen van online de waarde van je woning berekenen

Bij de online calculaties worden veel mensen verrast door de gunstige prijs. Wat denk jij daarvan?

Matthijs: “Maar dat zijn doorgaans prijzen die gebaseerd zijn op de vráágprijs, terwijl iedereen weet dat die niet altijd gehaald wordt. Soms ligt het bedrag dat uiteindelijk betaald wordt hoger, maar vaak ook lager. Wij als immomakelaar schatten de prijs in naar verkoopbaarheid toe. Dat is veel realistischer.”

Conclusie: waarom je woning laten schatten door een erkend immokantoor

Je bent benieuwd naar de verkoopwaarde van je woning? Als je discussies wil vermijden over de prijs, of als je niet te ontgoocheld wil worden, raadpleeg dan een erkend immomakelaar zoals N78 Vastgoed, die gratis en vrijblijvend een schatting doen. Ook leggen ze je graag uit hoe een verkoopproces in zijn werk gaat, zodat jij weet waar je je aan kan verwachten en je woning op de best mogelijke manier verkoopt.