Nieuws

Nieuwe spelregels op vlak van E-peil bij bouwen en renoveren in 2020

Het lijkt wel een spel met autosnelwegen, maar het is bittere realiteit voor mensen die een huis willen bouwen. Want vanaf 1 januari 2020 geldt de EPC norm van E40 niet meer. Voortaan zal het ‘langs de E35’ moeten gaan. De energie-eisen die de federale overheid stelt aan bouwers worden dus opnieuw strenger. 35 wordt het nieuwe maximum voor het E-peil van je nieuwe woning. Ga je lager, dan word je beloond met korting op je kadastraal inkomen. Blijf je boven de 35 dan word je beboet. Voor renovaties geldt een nieuw E-peil van 70.

Wat is het E-peil anno 2020?

Nog even recapituleren wat het E-peil precies is. E staat voor energieprestatie. De norm handelt dus over de mate waarin je woning energiearm of neutraal is. Dat is belangrijk voor de overheid vermits België, net als alle EU-landen, tegen 2030 moet voldoen aan bepaalde energienormen. We gaan die waarschijnlijk niet halen, als we klimaatminister Zuhal Demir mogen geloven, maar men blijft de bevolking stimuleren om zo energievrij als mogelijk te leven.
Vanaf 1 januari 2020 verstrengt het E-peil dus voor de nieuwbouw en de ingrijpende energetische renovatie (IER) van woongebouwen:
  • voor nieuwbouw (of gelijkaardige werken) mag het E-peil maximaal E35 zijn, als een laatste stap richting BEN (E30) vanaf 2021.
  • voor ingrijpende energetische renovaties geldt de regel van maximaal E70
  • Ter vergelijking: tot eind 2019 mocht het E-peil voor een gerenoveerde woning maximaal E90 zijn.

De vermindering van de onroerende voorheffing schuift mee op met de EPB-eisen:

  • voor bouwaanvragen vanaf 2020 verdwijnt de korting op de onroerende voorheffing bij een ingrijpende energetische renovatie met een E-peil van E90 of beter
  • De vermindering van de onroerende voorheffing voor een E-peil van E60 of beter, blijft.
  • De vermindering van de onroerende voorheffing voor nieuwbouw met een E-peil van maximaal E30 en E20 blijft behouden.

Hoe berekent men het E-peil anno 2020?

Het E-peil hangt af van:

  • de thermische isolatie
  • de luchtdichtheid
  • de compactheid
  • de oriëntatie
  • de bezonning
  • de bewuste ventilatieverliezen
  • de vaste installaties (voor verwarming, warm water, ventilatie, koeling en verlichting)

Wat verandert er nu echt met het E-peil in 2020?

Verandert er in het veld nu veel? Blijkbaar niet. Het lijkt er op dat het over vijgen na Pasen gaat. De bouwsector weet al langer dat de energieprestaties van woningen onder de loep van de regering liggen en men heeft zich al goed voorbereid. Voor aanvraagjaar 2017 was het gemiddelde E-peil van de ingediende aangiften van gerenoveerde woningen al E59, dus ruim onder de wettelijke eis. Ook voor nieuwbouw anticipeerde de markt. Want uit cijfers die begin 2019 werden verspreid, bleek dat het gemiddelde E-peil voor nieuwbouwwoningen toen al E28 bedroeg. Zes op de tien nieuwe woningen beantwoordden zelfs al aan de BEN-norm E30 (die pas vanaf 2021 zal gelden).

Nieuw: EPC ook voor kleine, niet-residentiële eenheden

Daarnaast wordt vanaf 1 januari het energieprestatiecertificaat (EPC), een document dat aantoont hoe energiezuinig een gebouw is, verplicht bij de verkoop of verhuur van 'kleine niet-residentiële eenheden'. Denk bijvoorbeeld aan een bakkerij, café, apotheek, een kantoor- of een praktijkruimte.

Conclusie: rekening houden met het E-peil als je bouwt of renoveert in 2020

Het zal duidelijk zijn dat het de overheid menens is met het verstrengen van de energienormen om tegen 2030 tenminste in de buurt van de door Europa geëiste maximale uitstoot van de CO2-uitstoot te komen. Die maatregelen zijn uiteraard goed voor het milieu, maar iets minder leuk voor de bouwers en renoveerders. Al is de redenering dat al die – kostelijke – maatregelen zoals extra isolatie, energievriendelijke verwarmingsbronnen, ventilatie … zich op de langere duur terugbetalen door besparing op de energiekosten.