Nieuws

10 verhuistips voor een vlotte verhuizing

Verhuizen … Het kan een feest zijn met familie en vrienden, maar het kan ook een kostelijke nachtmerrie zijn. Alles ligt eraan hoe goed je op voorhand over de verhuis hebt nagedacht en of je voldoende gepland hebt. Hieronder volgen enkele handige tips om slim en stressvrij te verhuizen, of je nu een professionele verhuisfirma inhuurt of alles zelf doet.

Verhuizen met een professionele verhuisfirma

Hou er rekening mee dat zo’n verhuis duur kan uitvallen. Zeker als je álles uit handen geeft: het inpakken, meubels uit elkaar draaien en terug in elkaar steken, alles op het nieuwe adres terug in orde zetten … Om deze investering zo goed mogelijk te laten lonen, geven we daarom een aantal belangrijke tips:

1. Verhuis op het juiste moment

Liefst niet tijdens weekends, schoolvakanties, tijdens de zomer of op het einde van de maand. Als je een beroep doet op een verhuisfirma, kunnen de prijsverschillen schommelen met 20 tot wel 50%.

2. Zorg dat je voorbereid bent

Hoe meer de verhuisfirma moet meenemen, hoe duurder het wordt. Maak daarom van je hart een steen en gebruik de verhuis om spullen weg te gooien die je misschien, later (ooit!) nog eens kan gebruiken, maar die al drie jaar op zolder/in de kelder staan. 

3. Verzeker je voor gebroken voorwerpen

Jouw contract bij een vakman voorziet gedeeltelijk in een verzekering voor voorwerpen die breken tijdens de verhuizing. Maar als je waardevolle voorwerpen bezit, is een aanvullende schadeverzekering misschien wel nuttig.

4. Vergelijk de offertes

Ook voor een verhuis kan je best enkele offertes aanvragen om te kunnen vergelijken. Die offertes zijn gratis. Zorg wel dat de verhuisfirma een goed zicht heeft op wat er verhuisd moet worden, in welke omstandigheden en de afstand. Er bestaan op het internet vergelijkingstools voor verhuisfirma's zoals www.verhuisvergelijker.be en https://timitom.be.

Je verhuizing zelf regelen

Zelf verhuizen met eventueel hulp van familie en vrienden spaart je veel geld uit. Maar het betekent natuurlijk ook meer werk. Daarom hieronder een aantal tips om jouw verhuis zo vlot mogelijk te laten verlopen:

1. Maak een goede planning

Een verhuis is iets waar heel veel bij komt kijken. Misschien zal je bijvoorbeeld tijdelijk opvang moeten voorzien voor kinderen en/of huisdieren, zal je moeten uitkijken naar kwalitatieve verhuisdozen, enz. Wil je er zeker van zijn dat op de verhuisdag zelf alles op wieltjes loopt? In dat geval is een goede planning maken ontzettend belangrijk. Voor jezelf en voor de mensen die je zullen helpen bij dMaak een goede planninge verhuis. Vaak wordt er pas op de dag van de verhuis zelf bepaald wat iedereen moet doen, maar hierdoor gaat er bijzonder veel tijd verloren.

2. Begin tijdig met verhuizen

Wanneer je pas een paar dagen vooraleer je de woning moet verlaten begint met verhuizen, ben je eigenlijk al te laat. Stel dat er iets onverwachts gebeurt, dan kom je serieus in de problemen! In principe wordt het daarom aangeraden om ten laatste vier weken voor de daadwerkelijke dag van verhuis reeds te beginnen met alles in te pakken en eventueel kleine stukken te verhuizen. Ook het uit elkaar halen van meubelen die je niet direct meer nodig hebt op voorhand kan je heel veel tijd en moeite besparen.

3. Zorg voor een goede organisatie

Bij een verhuis moet alles zo efficiënt mogelijk kunnen verwijderd worden uit het oude huis, maar evenzeer snel en efficiënt in de nieuwe woning geplaatst kunnen worden. Het is dan ook van cruciaal belang dat beide geordend verlopen. Het beste is om alles kamer per kamer aan te pakken. Begin tijdig met het verpakken van de spullen die mee moeten en die je niet dagelijks nodig hebt. Zorg er bovendien voor dat alle dozen die volledig zijn gevuld goed zijn afgesloten en voorzien zijn van een label. In het meest ideale geval worden er lijstjes gemaakt per doos met de exacte inhoud waardoor je te allen tijde precies weet wat van je inboedel zich waar bevindt. Een goede organisatie kan je in ieder geval zeer veel tijd besparen.

4. Opmetingen uitvoeren

Als je tijdens de verhuis moet vaststellen dat de zetel niet door de voordeur kan, of dat die draai in de trap het onmogelijk maakt om het bed naar boven te brengen, krijg je zenuwen, frustraties en ontzettend veel tijdverlies. Het is daarom interessant om alles op voorhand te gaan opmeten zodat je plannen kan maken als er dingen zijn die niet kunnen. Meubels nog op de dag zelf uit elkaar draaien zorgt ook voor gigantisch veel tijdverlies. Meet ook de afmetingen van de straat, het trottoir, de lift en de trappen.

5. Regel het juiste voertuig

De huur van een geschikte verhuiswagen neemt een flinke hap uit het verhuisbudget. Maar wellicht is er hier of daar wel iemand die over een bestelwagen of lichte vrachtwagen beschikt. Zo niet, moet je een beroep doen op een firma die bestel- of verhuiswagens verhuurt. In dat geval begin je er best minstens 1 maand op voorhand aan zodat je zelf een dag en uur kan uitkiezen wanneer het huren van zo’n wagen goedkoper is. Sorteer je spullen, bepaal daarna de grootte en het gewicht van de dozen, meubelen en voorwerpen die mee verhuizen. Op die manier heb je een schatting van het laadvolume en kan je bepalen welk voertuig je nodig hebt.

6. Vraag je vrienden om te helpen bij het verhuizen

Vele handen maken het werk licht! Verwittig je familie, vrienden en kennissen dus lang genoeg op voorhand om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn. Zorg er wel voor dat je een natje en een droogje voorziet. Verhuizen kan een feest worden als er af en toe een pintje gepakt kan worden en als je ’s middags voorziet in een stevig middagmaal: frieten, pizza, kebab … Alles wat afgehaald kan worden.

7. Regel opvang voor kinderen en huisdieren

Kinderen of huisdieren en verhuizen is een combinatie die alles behalve ideaal blijkt te zijn. Omwille van deze reden en om je kinderen of huisdieren de stress van een verhuis te besparen is het dan ook aangeraden om een tijdelijke opvang te voorzien. Op deze manier heb je op de dag van verhuis geen omkijken naar je viervoeter of naar je kleine spruit en kan je in alle rust en op een zo efficiënt mogelijke wijze verhuizen.

8. Nummeren

Geef elke doos een nummer. Duid aan naar welke kamer de doos moet worden gebracht. Maak per kamer een lijst van de dozen en noteer ook het totaal aantal dozen. Het is een goed idee om wat ruimte op de lijst vrij te laten voor eventuele opmerkingen en vermelding van waardevolle spullen.

9. Breekbaar materiaal

Zorg voor stevige dozen die niet kapot scheuren. Er bestaan verhuisdozen die slechts enkele euro’s kosten, maar die bijzonder handig zijn in het gebruik. Als het een jong gezin met kleine kinderen betreft is het goed om ruimschoots op voorhand de pamperdozen te verzamelen. Zij zijn uitermate handig om spullen mee te vervoeren. Zorg ook voor voldoende vulmateriaal zoals oude kranten om lege ruimtes mee op te vullen of breekbare spullen in te pakken. 

Conclusie: de beste verhuistips voor een vlotte verhuizing

Een verhuis is een hele onderneming die je best zo efficiënt mogelijk aanpakt. Cruciaal is een goede voorbereiding waarbij je zowel de praktische kant van het ontmantelen en verpakken van de spullen plant maar zeker ook voor de dag zelf een soort ‘scenario’ schrijft waaraan iedereen die meehelpt zich kan houden. En zorg via een natje en droogje dat het een fijne dag wordt waar je achteraf met plezier op kan terugkijken. Tenzij je alles uit handen geeft en een verhuisfirma al het werk laat doen. Maar weet dan dat het een flinke duit kan kosten.