Nieuws

Verhuistip: ontspullen in 1-2-3


Verhuistip: ontspullen voor je verhuizing

Als je je woning te koop aanbiedt staat je een spannende tijd te wachten. Niet enkel hoop je de beste koper te vinden, maar eenmaal je die gevonden hebt, moet je zelf ook gaan verhuizen. Dat betekent: je woning leegmaken en de spullen elders weer deponeren.
Het is raadzaam om dat weloverwogen en goed gepland te doen. Bovendien is het dé kans om al die spullen die je bewaard hebt “omdat je ze ooit nog eens kan gebruiken” na járen dan toch maar weg te doen. Naar de kringloopwinkel of het containerpark.
Maar hoe begin je met het opruimen van je huis? Hier zijn enkele tips voor het ontspullen van je woning.


Begin nu

Wacht niet tot een paar dagen voor de verhuizing om met inpakken te beginnen. Ontspullen is een proces dat even tijd nodig heeft. Geef jezelf voldoende tijd om door al je bezittingen te gaan en te beslissen wat je wilt behouden, doneren, verkopen of weggooien.


Hoe te beslissen

Het is niet altijd gemakkelijk om te weten wat je moet houden en wat je moet wegdoen. Je zal merken dat je tijdens het opruimen nostalgisch zal worden omdat spullen herinneringen oproepen. Dat maakt het loslaten des te moeilijker. Hier zijn enkele vuistregels om je te helpen de moeilijke beslissingen te nemen.

- Als het beschadigd is, moet het worden weggegooid, geen uitzonderingen.

- Voor kleding: als je al meer dan een jaar geen kledingstuk hebt gedragen, denk er dan over om het te verkopen of te schenken.

- Vergeet niet om alle seizoenskleding (bijvoorbeeld laarzen, jassen, skikleding, badkleding) door te sorteren en te evalueren wat er moet worden bewaard.

- In het geval van medicijnen en boodschappen, controleer de vervaldatum. Elk item dat de vervaldatum heeft overschreden, moet in de vuilnisbak worden gegooid.


Spullen met emotionele waarde

Vaak hebben we spullen in ons huis die van sentimentele waarde zijn. Misschien zijn het cadeaus van geliefden, herinneringen uit een eerdere tijd of de babyspulletjes van onze tienerkinderen. Stel jezelf eerlijk de vraag of je deze spullen echt mee wilt nemen naar je nieuwe thuis? Wanneer heb je er nog eens voor het laatst naar gekeken? Het heeft geen zin om alles te bewaren, dus kies de belangrijkste eruit. In plaats van ze terug in een doos op te bergen, kan je er creatief mee aan de slag gaan: maak een collage, kader tekeningen in, hang memorabilia op. Op Pinterest vind je heel veel ideeën.


Ken je opties

Zorg dat je weet wat je opties zijn: doneren, verkopen, weggooien.
Items die stuk zijn, gekleurd, gescheurd of onbruikbaar moeten gewoon worden weggegooid. Doneren is een geweldige optie voor oude kleding, cd's en dvd's, keukenbenodigdheden, prullaria en al het andere dat nog steeds bruikbaar is. Planten zijn niet de gemakkelijkste items om te vervoeren. Overweeg ze te doneren aan vrienden en buren en nieuwe planten te kiezen voor je nieuwe huis.
Als je een liefhebber van boeken bent en planken op boekenplanken hebt staan, vraag dan plaatselijke bibliotheken of ze bereid zijn om ze uit handen te nemen.


Wees methodisch

Begin klein. Kies een kast, of zelfs maar een lade in een dressoir. Ga één voor één door je bezittingen. Probeer niet een hele kamer tegelijk te doen, want het kan behoorlijk snel overweldigend zijn. Zelfs één lade opruimen zal je een goed gevoel geven dat je helpt om de grotere uitdagingen aan te pakken, zoals de zolder en kelder.


Neem een ​​pauze

Ontspullen kan fysiek en mentaal uitputtend zijn, dus neem regelmatig een pauze en vier je overwinningen, groot en klein.


Spullen laten ophalen

Nadat je klaar bent met het uitsorteren, heb je wellicht een aantal spullen die je wil doneren. Als je een auto hebt, kun je alles gewoon naar de dichtstbijzijnde tweedehandswinkel of kringloopwinkel brengen. De kringloopwinkel komt je spullen ook gratis ophalen.


Verkoop online

Tenslotte verkoop je de spullen die nog goed zijn online. Je kunt een berichtje op Facebook posten en vrienden vragen of ze geïnteresseerd zijn in het kopen van je items. Verkoop aan vrienden is vaak een stuk eenvoudiger en minder riskant dan verkopen aan vreemden. Als je vrienden niet geïnteresseerd zijn, probeer dan te verkopen op sites zoals tweedehands.be.

Conclusie: ontspullen voor je verhuizing

Kijk je uit naar je nieuwe woning, maar zie je op tegen de verhuis zelf omdat je zoveel spullen hebt? In plaats van al je spullen zomaar in dozen te doen, kan je er op voorhand werk van maken en bewust beginnen met ontspullen. Ontspullen kan echter een overweldigende taak zijn. Onze tips kunnen helpen, en bedenk dat het gemakkelijker wordt als je eenmaal bezig bent. Je zal jezelf dankbaar zijn eens je in je nieuwe thuis woont, zonder rommel!