Nieuws

Woontrends om naar uit te kijken in 2020

Het nieuwe jaar zal weer gekenmerkt worden door enkele trends die zich waarschijnlijk in de markt gaan doorzetten. Wij speurden de markt af op zoek naar wat jij zoal mag verwachten op de woningmarkt van dit jaar. We kunnen nu al zeggen dat de zogenaamde Mobiscore, domotica en energieneutrale woningen een grote impact zullen hebben.

Mobiliteit en wonen gaan samen

De vorig jaar geïntroduceerde Mobiscore kon dan wel op heel wat kritiek rekenen, feit blijft dat de ligging van een woning steeds belangrijker wordt. De Mobiscore houdt rekening met de aanwezigheid van openbaar vervoer, het aanbod van onderwijs, sport, cultuur en ontspanning, de bereikbaarheid van gezondheidszorgen en van winkels en shopping centra. De vraag naar huizen en appartementen met vlotte verbindingsmogelijkheden - dichtbij invalswegen, autostrades en openbaar vervoer - wordt nu zodanig groot dat deze woningen steeds meer in waarde stijgen. Wees er maar zeker van dat mobiliteit in 2020 voor vele huizenjagers één van de belangrijkste vereisten zal zijn. Al zal de ligging ten opzichte van de structurele files in dit land, met name het gevaar op file van en naar je werk of de stad, mee bepalend zijn voor de populariteit van een woning.

Om de mobiscore van je eigen woning of jouw panden te berekenen, ga je naar de website van de Vlaamse Overheid: https://mobiscore.omgeving.vlaanderen.be/

Definitieve doorbraak van domotica

Volgens experten zullen we dit jaar de echte doorbraak van domotica zien, zeker bij nieuwbouw woningen. Domotica verschuift van “nice to have”, een gimmick als het ware, naar “need to have”. Het zijn de 45-plussers die nu massaal nieuwbouw kopen. Daar waar je vroeger jonge gezinnen had die als early adopter fungeerden, blijkt nu bij de kapitaalkrachtige 45-plussers het besef doorgebroken dat domotica hun leven een stuk kan vergemakkelijken en aangenamer maken. Tegelijkertijd zorgt domotica er ook voor dat je sneller en beter aangepast bent aan de nieuwe energienormen zoals zonwering die zich aanpast aan de stand van de zon, lichten die reageren op beweging, temperatuur die zich aanpast aan de aanwezigheid van personen en ventilatie die reageert op het vochtgehalte van de lucht. En dan hebben we het nog niet over de voordeur die je vanuit de wagen kan open doen en het bad of de sauna die je van op afstand kan bedienen.

Elektriciteit en warmte zelf opwekken

Anuna De Wever en Greta Tunberg mogen dan door velen verguisd worden, feit blijft dat ze ons toch een ecologisch geweten geschopt hebben. Zo blijkt ook op de woningmarkt. We beseffen intussen wel dat we energievriendelijker zullen moeten leven, willen we onze kinderen nog een leefbare planeet achterlaten. Dit jaar zal de trend naar energiezuinige of neutrale woningen alleen maar stijgen. Het is nu al mogelijk om thuis zelf elektriciteit en warmte op te wekken op een duurzame manier. Zonnepanelen en warmtepompen kenden we al. Warmtekrachtkoppeling en geothermie zijn in opmars. Op grote schaal de warmte van de aarde gebruiken om honderden gezinnen van warmte te voorzien, is geen utopie meer. En een eigen brandstofcel die draait op waterstof is niet enkel meer het voorrecht van de industrie. Lees ook onze blog over hoe je energiezuinig kan renoveren.

Conclusie: woontrends om naar uit te kijken in 2020

Het wordt opnieuw een boeiend jaar op vlak van bouwen en wonen. Vooraan staan – zoals te verwachten was – de klimaatbeheersing en het energieneutraal worden. Noodzakelijk voor iedereen die onze planeet een warm hart toedraagt, verplicht door de overheid voor de tegenstribbelaars. Maar we denken ook aan onszelf door steeds meer domotica te introduceren in nieuwbouwwoningen, maar ook in renovaties. Als het geld niets opbrengt op de bank kan je het net zo goed investeren in je eigen comfort, is de redenering. En ja, de bereikbaarheid van werk, winkel en ontspanning wordt steeds belangrijker. Zodat de woningen in meer rurale, maar goed bereikbare gebieden, gestadig aan ook wel eens in prijs zouden kunnen stijgen.

Wil je je huis verkopen in 2020? Dan zal je met deze trends rekening moeten houden. N78 Vastgoed begeleidt jou in een succesvolle verkoop. Contacteer ons voor vrijblijvend advies!