Nieuws

Verbouwen binnen budget: 5 tips die je geld kunnen besparen

Hoeveel kost het om een oud huis te renoveren? Misschien minder dan je denkt! Hier zijn vijf belangrijke tips voor het besparen van verbouwingskosten zonder afbreuk te doen aan comfort en esthetiek.


1. Wees realistisch

Een geslaagde renovatie begint met een realistische inschatting van de kosten. Veel verbouwers maken de fout om hun budget te laag in te schatten. Je kan natuurlijk geld besparen door veel zelf te doen en in de groothandel te kopen. Maar dit vergt ook tijd en moeite die je moet incalculeren. Het is beter om eerlijk te zijn in hoeverre je bereid bent om geld te besparen, zelfs als het je oorspronkelijke budget meer opdrijft dan je had gehoopt. Als je weet dat je geen doe-het-zelver bent, wees dan realistisch over hoeveel het kost om een ​​professional in te huren. Wees je ook bewust van verborgen kosten, zoals de kosten voor nutsvoorzieningen, belastingen, woningverzekering, onderhoudskosten van de tuin, zonwering, etc.


2. Bouw klein

Wanneer je de kosten per vierkante meter vergelijkt, lijkt een groot huis een koopje te zijn. Immers, zelfs het kleinste huis heeft dure installaties nodig, zoals sanitair en verwarming. Maar toch bedriegt deze rekensom. In de meeste gevallen zijn kleinere huizen goedkoper om te kopen en zuiniger in onderhoud. Denk maar aan de energiekosten die je uitspaart. Klein wonen is een echte trend geworden. Laat je inspireren door de Tiny Houses die overal ter wereld geplaatst worden!


3. Gebruik gerecycleerde materialen

Gerecycleerde bouwmaterialen zijn milieuvriendelijk en kunnen ook helpen de kosten te drukken. Zoek naar producten die hergebruikt kunnen worden, of naar hoogwaardige gerecycleerde materialen. Populaire recuperatiematerialen zijn allerhande soorten steen, hout, metaal,... Ook oude deuren, ramen, timmerhout, verlichtingsarmaturen, sanitaire voorzieningen, schoorstenen van de open haard of een jaren vijftig keuken kunnen gebruikt worden in jouw verbouwing om je huis een uniek karakter te geven. Dat het mogelijk is laat dit huis in Seattle zien dat volledig is gebouwd uit recycleerbaar materiaal.


4. Verbouw energiezuinig

Isolatie. Energiezuinige apparaten. Duurzaam HVAC-systeem. Er zijn zoveel mogelijkheden tegenwoordig om een huis energiezuinig te verbouwen en energie efficiënt in te richten. Het kost meestal iets meer, maar op de lange termijn bespaart het je geld. En je helpt er het milieu ook een handje mee. De Vlaamse overheid helpt je bovendien op weg met een aantal interessante premies. Alles over gezond en milieuvriendelijk bouwen vind je op de website van het VIBE.


5. Houd je aan het plan

Als je bezig bent met verbouwen kan het verleidelijk zijn om onderweg nog wat extra werken te willen doen. Plotseling sta je misschien in je nieuwe keuken en vind je de vloer van de woonkamer te gedateerd. Waarom die niet in een keer aanpakken? Hoewel het inderdaad misschien makkelijker is om een nieuwe vloer te installeren terwijl het huis al een werf is, is het raadzaam om deze drang te onderdrukken en het originele verbouwingsplan te volgen. Als je nieuwe werken blijft toevoegen aan je takenlijst of als je van gedachten verandert over wat je halverwege de verbouwing wilt doen, dan zal dit extra kosten met zich meebrengen. Zo kan je je niet aan je budget houden.


Conclusie: hoe verbouw je een huis binnen je budget?

Een renovatie binnen budget houden is een uitdaging voor alle huiseigenaren. Renovaties zijn simpelweg duur en als je niet continue op de hoogte bent van de kosten, kunnen ze gemakkelijk oplopen. Met wat planning en toewijding is het echter volledig mogelijk om jouw renovatiebudget onder controle te houden. Onze beste tips hebben we hier alvast opgesomd. Veel succes ermee!

Op zoek naar een unieke woning om te renoveren? N78 Vastgoed heeft dagelijks nieuwe panden in Limburg in haar portefeuille. Check snel www.n78vastgoed.be om te kijken of jouw droomhuis erbij is.