Nieuws

Trends in bouwen in 2020: hoe anders wonen we?

Tegen het einde van een jaar wil men nogal eens achteruit kijken hoe het geweest is. Wij kijken echter liever vooruit naar wat nog moet komen. Zo vroegen we ons af wat de bouwtrends zullen zijn voor 2020, want er is onmiskenbaar een shift in het wonen opgedoken de laatste jaren. De eenoudergezinnen, de vergrijzing en de – door de overheid fel gepromote – verstedelijking, hebben gezorgd voor nieuwe woonvormen die zich in 2020 verder zullen doorzetten. We zetten ze in deze blog op een rijtje.

Minimalistisch en duurzaam wonen met tiny en small houses

Een tiny house is letterlijk een klein huis met een woonoppervlakte van 50 tot 90 vierkante meter. Een small house is iets groter en heeft een bewoonbare ruimte van maximaal 90 m². De trend stamt uit de VS waar het een tegenreactie was op de Amerikaanse droom van veel geld verdienen, met een dikke wagen rijden en groot wonen. Tiny en small houses zijn compact ingericht en geschikt voor minimalistisch en duurzaam wonen. Een zo klein mogelijke ecologische footprint en een andere manier van leven zijn vaak het uitgangspunt.

Klein huis is financieel aantrekkelijk

Vandaar dat ze vaak op wielen geplaatst worden en verplaatsbaar zijn. Daardoor zijn ze ook financieel aantrekkelijk voor singles of ouderen die niet echt veel ruimte nodig hebben.

Duurzaam wonen is het nieuwe evangelie

Een tiny house wordt meestal gebouwd van natuurlijke materialen of materialen die op een ecologisch verantwoorde wijze zijn verkregen zoals hout, riet en kurk. Bedoeling is dat de impact op de omgeving zo klein mogelijk is. Maar ook buiten de tiny houses zien we deze bewustwording van een ecologischer leven terugkomen. Duurzaamheid is het nieuwe evangelie. We zijn steeds meer doordrongen van het nut van het gebruik van duurzame materialen en hun bijbehorende levensduur.

Zonnepanelen gaan onze daken domineren, fossiele brandstoffen zullen stilaan verdwijnen, warmtepompen zullen niet alleen de manier van verwarmen en koelen veranderen, maar ook het interieur vermits je geen convectieputten of radiatoren nodig hebt. De verwachting is dat er in de nabije en verre toekomst nog andere vormen van duurzame energie zullen ontwikkeld worden.

Slapen op het gelijkvloers

Het aantal alleenstaande ouderen of oudere koppels die lang in hun huis blijven wonen, stijgt ieder jaar. De betere verzorging en optimalere gezondheid van ouderen en de hoge kosten van de verzorgingsinstellingen zorgen ervoor dat mensen vaak langer thuis blijven wonen. En dan is een trap meestal een obstakel. Dus zien we een trend in het bouwen om van meet af aan te zorgen voor een gelijkvloerse slaapkamer, ook bij jongere opdrachtgevers. Slapen op de begane grond brengt immers niet alleen woongemakken met zich mee. Het levert ook een bijdrage aan het langer wonen en kunnen genieten van de woning.

Mix van modern en klassiek

Eigentijds en toch warm en huiselijk is de nieuwe bouwtrend. Dit doen we door gebruik te maken van materialen zoals hout, roestvrij staal en keramische materialen. Ook de baksteen maakt een comeback, maar dan voegloos gestapeld. Ook het gebruik van een langformaat gevelsteen om een eigentijdse gevel te creëren, zit in de lift. De materiaalkeuze heeft veel impact op de uitstraling en sfeer van de woning. Juist de combinatie van materialen zorgt voor een mooi en spannend resultaat.

Van binnen naar buiten

Het onderscheid tussen woning en tuin verdwijnt langzamerhand. Interieur en exterieur groeien naar elkaar toe. De moderne mens woont binnenstebuiten om zo een complete woonomgeving te creëren. Denk maar aan de grote raampartijen die ook helemaal geopend kunnen worden. Of de steeds maar toenemende belangstelling voor zwembaden en bijbehorende poolhouses. Of het nu gaat om een tuin of een compleet landschap: een woning is niet meer compleet zonder een link naar de omgeving.

Wonen in de stad

Met de betonstop wil de overheid het innemen van open ruimte tegen gaan. Jonge bouwers worden gestimuleerd om dichtbij of zelfs in de stad te gaan wonen. Dat gegeven verandert echter de manier van wonen. Kleine kavels en compacte woningen dwingen architecten tot creatieve oplossingen op vlak van lichtinval en ruimtelijkheid. Roomdividers, lange zichtlijnen en grote glasoppervlakken zijn enkele trends in deze. Ruimte, groen en licht blijven belangrijk, ook in de stad.

Conclusie: bouwtrends in 2020

In het nieuwe decennium zullen we anders gaan wonen: de trend naar duurzamer en kleiner wonen is het opvallendst. Dit brengt nieuwe uitdagingen en kansen met zich mee. Ben je zelf op zoek naar een nieuwe woning of wil je bouwen, dan loont het zich met deze trends rekening te houden. N78 Vastgoed helpt je graag in jouw zoektocht naar de ideale, future proof woning. Bekijk ons huidig, divers aanbod op onze website www.N78vastgoed.be.