Nieuws

Opruimen is de kunst van het weggooien

Verhuizen naar een nieuwe woning betekent doorgaans de oude woning opruimen en de nieuwe herorganiseren. Voor vele mensen is dat een helse klus. Want we zijn vaak hamsteraars. We houden zoveel spullen bij waarvan het op een bepaald moment niet meer duidelijk is waarom we ze eigenlijk bewaren. Opruimen dus, en dat is niet altijd even gemakkelijk. Volgens de Japanse auteur Marie Kondo is opruimen de kunst van het weggooien. Zij schreef een boek over hoe je die opruimactie best aanpakt: de KonMari methode. En dat vraagt om uitleg.

Volgens Kondo helpt opruimen van je huis bij het verbeteren van andere aspecten in ons leven. De dingen die we in ons huis hebben zeggen veel over onszelf en onze identiteit, maar soms blijven we te veel hangen bij ons “oude ik”.


KonMari = opruimtactiek voor een goed gevoel

Bovendien ruim je je huis niet alleen op voor jezelf, maar ook voor de mensen die er wonen. Volgens de Japanse auteur is de juiste hoeveelheid voorwerpen per persoon de sleutel tot leven in een huis dat enkel positieve energie geeft. Want een netjes opgeruimd huis geeft een goed gevoel voor iedereen die er in woont. Te ver gezocht? Misschien, maar de praktische adviezen die ze geeft kunnen wel de angel uit het opruimen – lees weggooien – halen.
Haaks op deze filosofie staat haar inzicht dat je je bij de opruimactie niet moet laten beïnvloeden door anderen. Opruimen doe je dus best alleen. Je confronteert jezelf met de dingen die je tegenkomt en probeert er een objectief oordeel over te vellen.


Stappenplan

Opruimen doe je best georganiseerd, volgens een strikt stappenplan, zegt Marie Kondo.
Ruim je kleding op:
Dit is de gemakkelijkste stap, ook al hebben kleren vaak een emotionele waarde. En dat is eigenlijk raar, want kleren zijn precies dié dingen die we het vaakst wisselen in ons leven. Daarom zou het eigenlijk gemakkelijk moeten zijn om ze op te ruimen. Begin bij het begin en maak gelijke stapels per categorie: t-shirts met t-shirts, broeken met broeken enzovoort. En wees kritisch voor jezelf en je kleren: als het antwoord op de vraag “Maakt dit kledingstuk mij gelukkig?” niet meteen positief is, wordt het tijd om het weg te doen. Je hebt er niets meer mee, dus is het kastenvulsel. Als een kledingstuk of accessoire je niet gelukkig maakt, of niet laat zien we je echt bent, wordt het tijd om het weg te gooien.
Boekenkast
Ook hier dien je kritisch te kijken. Misschien puilt je boekenkast uit met boeken zonder een meerwaarde. Paperbacks die je puur voor de ontspanning gelezen hebt of die je kreeg bij een verjaardag maar geen échte waarde hebben. Een oud boek dat nog steeds een glimlach op je gezicht brengt als je de kaft ziet? Dat bewaar je dus. Al de rest? Weg ermee! Je zal versteld staan van de stapel die je naar de plaatselijke boekenkast of de kringwinkel draagt.
Juwelen
Bij juwelen lezen we niet de écht dure spullen die je kreeg of erfde van een geliefde. Goud, zilver en diamanten ruimen we uiteraard niet op. Maar hoeveel goedkope nepjuwelen liggen er in je schuif die je ooit kocht omdat het trendy was, of in een opwelling tijdens een vakantie? Ook hier de vraag: “Doet dit juweel nog iets met je? Hoe lang heb je het al niet meer gedragen?” Als het antwoord op die vraag meer dan een jaar is, gooi of schenk het dan weg.
Herinneringen
Neem vervolgens de gemeenschappelijke ruimtes van het huis voor je rekening. Orden spullen per categorie en denk over ieder voorwerp na of je er nog wel van houdt. Vervolgens vat je de herinneringen aan. Dit is een heel moeilijke. Foto´s, cadeaus, handgemaakte werken, tekeningen van je kinderen, oude rapporten, je liefdesbrieven van decennia terug … Deze voorwerpen hebben vaak de krachtigste emotionele waarde. Maar de vraag is of het de spullen zelf zijn die een emotionele waarde hebben, of de mensen van wie je ze kreeg. Misschien hebben die mensen hun rol al vervuld en kan je de herinnering laten gaan, met liefde en dankbaarheid. Het is niet omdat je die oude vaas die je van oma krijgt weggooit, dat je je oma zal vergeten.


Opruimtips van Marie Kondo

Marie Kondo geeft je ook een aantal tips om het proces eenvoudiger te maken. Als je onderstaande adviezen volgt, zal je merken dat je twee derde van je spullen kwijt bent en dat je ruimte en orde geschapen hebt. En dát maakt dan weer gelukkig. Want de “kunst van het weggooien” helpt je om niet alleen je kasten en kamers, maar ook je leven op orde te krijgen.
Kies voor het heden en de toekomst. Als spullen en kleding je definiëren als persoon, dan wil je de persoon zijn die je bent en wil worden. Niet degene die je wás.
Om plaats te besparen in je kast kan je best je kleding verticaal opvouwen. Dat neemt niet alleen minder ruimte in beslag maar zo kun je ook altijd al je kleding zien. Bovendien kreukelt het op deze manier minder omdat je de kreukels veroorzaakt door veel kleding op elkaar te stapelen.
Er is niets mis mee met zorg te dragen voor je kleding en spullen. Je mag er zelfs gevoel voor hebben. Want hoe beter je met je spullen omgaat, hoe langer en hoe meer geluk het je zal geven.
Vermijd ingewikkelde systemen voor opslag. Dozen en laden – met eventueel opschriften – zijn de eenvoudigste en overzichtelijkste manier op dingen op te bergen. Onthoud: hoe eenvoudiger, hoe beter.
Houd altijd alle kleding binnen handbereik, zelfs die trui die je hebt gekocht in december. Altijd leuk om deze trui tegen te komen. Als je te weinig ruimte hebt, kan je seizoenskleding ook in een aparte doos steken. Denk eraan dat zo’n doos lucht nodig heeft.
Trap niet in de val om dingen die je niet durft weggooien van plek te veranderen. Dat is jezelf een rad voor de ogen draaien en lost niets op. Integendeel, het leidt alleen maar tot chaos.
Elk voorwerp heeft zijn eigen plek: net zoals onze borden, die allemaal een eigen plek hebben, doen we hetzelfde met onze t-shirts in de kledingkast. Alle identieke voorwerpen en kleding moeten bij elkaar worden gehouden zowel voor het gemak en de orde als de ruimte en geest.
Video’s: