Nieuws

Nieuwbouw of renovatie? De belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje

Een oud huis renoveren of een nieuw huis bouwen of kopen? Dat is de keuze waar veel huizenjagers voor staan. Het is daarom zeker de moeite waard om een ​​afweging te maken tussen de voor- en nadelen van renovatie versus nieuwbouw. De uitkomst is afhankelijk van heel wat factoren, vooral ook jouw persoonlijke situatie (handige Harry of niet?) en budget. Om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen, zetten we de belangrijkste voor- en nadelen van nieuwbouw en renovatie op een rijtje.


Voordelen nieuwbouw

Je kan een duidelijk budget opstellen omdat je begint met een leeg canvas en een redelijk realistische voorspelling hebt van wat je gaat betalen.
Met nieuwbouw heb je veel vrijheid in het ontwerp. Je kiest zelf hoe jouw huis eruit zal zien qua materialen en smaak. Samen met je architect kan je, binnen jouw budget, een huis ontwerpen dat helemaal bij jou past.
Een nieuwbouw heeft een hoge verkoopwaarde omwille van de nieuwe materialen.
Je kan (en moet) energiezuinig bouwen. Dat spaart je heel wat geld uit op de lange termijn en is goed voor het milieu.
Je koopt je eigen gemak omdat je aan een nieuwbouwwoning de eerste jaren geen of nauwelijks onderhoud hebt.
Kies je voor nieuwbouw in een woonproject, dan kom je terecht in een gemeenschap waar samenhorigheid (meestal) belangrijk is. De omgeving is vaak zo ingericht dat je elkaar regelmatig tegenkomt, bijvoorbeeld bij de gemeenschappelijke (speel)tuin of de autovrije straten.


Nadelen nieuwbouw

Van nul starten kan erg overweldigend zijn als je niet goed voor ogen hebt wat je wil. Maar ook als je wel weet wat je graag wil hebben kan het snel al erg duur worden.
Je hebt mogelijk extra infrastructuurkosten zoals het aansluiten van leidingwater, elektriciteit, riolering, wegverbindingen, enz.
Een nieuwbouwwoning duurt even om te bouwen waardoor je geduld moet hebben vooraleer je in je huis kan wonen.
De prijzen van nieuwe huizen liggen hoger dan die van bestaande te renoveren woningen.


Voordelen renovatie

Een heel belangrijke factor is natuurlijk het budget. Een oudere woning is vaak goedkoper dan een nieuwe woning. Natuurlijk moet je er wel nog de renovatiekosten bij rekenen, maar die kosten kunnen gespreid worden.
Als je een handige Harry bent - of wil worden - kan je veel geld uitsparen door zelf te renoveren. Bovendien kan je de werken en kosten over langere tijd spreiden.
Je betaalt een verlaagd btw-tarief van 6% op renovatie in vergelijking met 21% voor nieuwbouw.
Er zijn heel wat premies voorhanden die de kosten van je verbouwwerken naar beneden brengen.
Een bestaand huis heeft een geschiedenis en charme die je vaak niet hebt bij nieuwbouw. Dit is puur persoonlijk en hier is ook geen prijs op te plakken.


Nadelen renovatie

Je bent nooit 100% zeker van de kosten die je in de renovatie moet steken. Er kunnen altijd lijken uit de kast vallen die je niet voorzien had. Een nauwkeurig budget opstellen is dus een uitdaging.
Je geduld wordt op de proef gesteld omdat je bij een gefaseerde verbouwing vaak tijdelijk in een bouwwerf zal leven. Tenzij je tijdens de werken in een andere woning verblijft, maar dan zit je wel met dubbele kosten (huur en hypotheek). Sommigen kiezen er dan ook voor om tijdelijk bij hun (schoon)ouders te gaan wonen.
Zelfs als je een handige Harry bent, ben je voor grote werken nog steeds afhankelijk van aannemers en bouwvakkers om je te helpen.


Conclusie: Nieuwbouw of renovatie?

Op zoek naar een nieuwe woning? Kies je dan voor renovatie of nieuwbouw? Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Uiteindelijk is er geen "juist" antwoord en zal de beslissing sterk afhangen van jullie omstandigheden. Ben je geen doe-het-zelver? Dan is een renovatie wellicht minder aantrekkelijk. Droom je al jaren van zo’n oude hoeve die in al haar glorie is hersteld? Dan weet je dat je een paar jaar zoet zal zijn met renoveren. Iedere keuze zal verschillende uitdagingen hebben. We hopen je met bovenstaand lijstje een beetje op weg te hebben geholpen naar jouw droomwoning, nieuw of oud.

Op deze website vind je een grote selectie aan bestaande, charmante woningen waar je zelf je stempel op kan drukken d.m.v. renovatie, alsook bouwgronden en nieuwbouwwoningen. Neem snel een kijkje om te zien of jouw droomwoning erbij zit!