Nieuws

Meerderheid jongeren verkiest energiezuinige en instapklare woning

“De Belg heeft een baksteen in zijn maag” en “Wat we zelf doen, doen we goedkoper” zijn twee statements die zeker in Limburg lange tijd als een onwrikbare paal boven water stonden. Het eerste geldt nog steeds, maar het tweede klopt hoe langer hoe minder. Een studie van onderzoeksbureau InSites Consulting* in opdracht van AXA Bank geeft immers aan dat jongeren onder de 35 jaar steeds minder geneigd zijn om een bestaande woning te kopen en grondig te renoveren. Ze zijn zelfs bereid om 50.000 tot 200.000 euro extra te betalen voor een nieuwbouwwoning of een bestaand, instapklaar huis. Want ook huizen zijn populairder dan appartementen bij deze doelgroep.

Verrassende resultaten bij aankoop 1ste woning

De bevraging leverde verrassende resultaten op. De vraag was waar de mensen jonger dan 35 jaar voor kiezen bij aankoop van een eerste woning.
Een nieuwbouw in samenwerking met een architect 17%
Een nieuwbouw sleutel-op-de-deur 16%
Een nieuwbouw, gebouwd door een promotor 7%
Een bestaande woning in goede staat (geen of slechts lichte werken nodig) 44%
Een bestaande woning die een grondige renovatie vereist 14%

Een bestaande woning die bijna volledig moet worden vernieuwd 2%

Quality time niet verliezen aan verbouwingen

Er bestaat een maatschappelijke trend dat jongeren steeds meer kiezen voor een gezonde mix van werk en familie. Quality time met partner en/of kinderen en tijd voor zelfontplooiing blijken steeds belangrijker te worden. Dat vertaalt zich in de jobkeuze, maar ook in de keuze van de eerste woning. Daar waar twee jaar geleden nog 24% van de jongeren zei dat ze een huis ingrijpend willen renoveren, is dat in 2019 nog amper 16%. Men ziet er ofwel tegenop om al die tijd te steken in een verbouwing, of men acht zichzelf te onhandig en onbekwaam om zo’n renovatie tot een goed einde te brengen. Bovendien kunnen ze op die manier niet enkel hun tijdsbesteding gemakkelijker inschatten, maar ook het finale kostenplaatje.

Hotel Mama

En men is bereid om daarvoor financiële opofferingen te doen. Dat een instapklaar huis meer kost dan een te renoveren woning, deert hen blijkbaar niet want ze betalen grif 50.000 tot 200.000 euro méér voor die instapklare woning. 7 op 10 stellen de aankoop van een woning zelfs met plezier uit tot ze genoeg geld hebben en velen blijven daarvoor langer logeren in Hotel Mama. Zelfs als ze al een job hebben.

Renoveren tegen wil en dank

Uit dezelfde studie blijkt nog een andere trend: 75% van de Belgen die hun eerste woning kopen – daarin waarschijnlijk gestimuleerd door de verordeningen van de overheid - vindt dat energiezuinig wonen belangrijk is. Maar ze kiezen er dus niet voor om die energiebesparende renovatiewerken zelf te doen. De vraag is uiteraard of die trend houdbaar zal blijken. Volgens specialisten niet. Er komen in België per jaar maar 50.000 nieuwe wooneenheden bij, terwijl er 4.500.000 bestaande woningen zijn. Heel wat jongeren zullen in de komende jaren niet anders kunnen dan een bestaande woning te kopen en te renoveren, ook al willen ze liever een nieuwbouwwoning. In Vlaanderen alleen wachten 2,65 miljoen woningen op energiebesparende ingrepen. Het lijkt er dus op dat nieuwe huiseigenaars in de komende jaren tegen wil en dank moeten renoveren.

Huisje - tuintje

Nog een trend die blijkt uit het onderzoek is dat ondanks de betonstop, schaarse bouwgrond en verdichting in steden en dorpen, 62% jongeren nog steeds de voorkeur geeft aan een traditioneel huis met tuin. Een instapklare woning dan wel, die dan nog liefst lijkt op het huis waar ze opgroeiden. En nog verrassender is dat twee op de drie jongeren de woonverwachtingen en -wensen van hun ouders aankleven. De helft wil een woning zoals die van hun ouders en woont het liefst in eenzelfde buurt. En dát rijmt dan weer niet met de toekomst van de woningmarkt.

Conclusie: jongeren willen instapklare woningen, maar blijft dit haalbaar in de toekomst?

Jongeren zien het steeds minder zitten om de kost en de tijd te spenderen die nodig is om een bestaande woning te verbouwen. Voor een afgewerkte woning of appartement zijn geen extra kosten nodig voor energiebesparende renovaties. Daarom lijkt dit voor veel mensen de meest budgetvriendelijke oplossing. Deze trend staat echter haaks op de ontwikkelingen in de woonmarkt. Het positieve nieuws uit de ondervraging is wel dat energiezuinig wonen intussen de norm is geworden.