Nieuws

Interieurtrends 2020 om je huis nog leuker te maken

Als je een woning koopt of huurt, moet je die ook inrichten naar je eigen smaak. Maar je houdt dan toch ook graag een beetje rekening met de gangbare trends zodat je vrienden op bezoek onder de indruk komen van je mode-wijsheid.

Op voorhand echter deze bedenking: bij het inrichten van je interieur is het belangrijk dat je rekening houdt met je eigen smaak en persoonlijkheid en die toetst aan wat gangbaar is. Daarbij komt dat momenteel de emotionele waarde van een huis en zijn meubilair aan belang wint. Overweeg eens om geen klassieke indeling in keuken, badkamer, slaapkamer na te streven maar ruimtes met beleving te creëren en je huis op emotie in te delen. Maar voor het geval je toch ook de gangbare mode wil volgen, vertellen we je hier de trends in het interieur van 2020. 

Maximalisme

De voorbije jaren was de minimalistische stijl alomtegenwoordig. Was het niet in een strakke, klinische uitvoering, dan wel gecombineerd met natuurlijke materialen zoals in een Scandinavisch interieur. Nu stappen we daar stilaan vanaf en mag het interieur kleurrijk en eclectisch zijn. Extravagante meubels en unieke accessoires doen hun intrede als reactie op de soberheid van het minimalistisch design en vervagen de grens tussen kunst, design en natuur. Denk complexe patronen, sierlijke ornamenten, klassieke invloeden en een veelheid aan kleuren en materiale.

Flamboyante, luxueuze stijl

De opkomende trend van gouden accessoires en accenten past perfect in deze flamboyante, luxueuze stijl. Deze trend bestaat erin om verschillende materialen, maar ook stijlen te mixen en matchen tot je een hoogstpersoonlijke look bekomt. Design komt er samen met vintage en budgetvriendelijk meubilair. Verzamel leuke hebbedingetjes op vakantie en geef je interieur een verhaal. Dat past dan weer in het creëren van emoties.

Wildernis in huis

De natuur komt steeds meer binnen in huis. Een leuke manier om dit te doen, naast planten, is met botanisch behangpapier. Bloemen, dieren, planten...maak van je woonkamer of slaapkamer een urban jungle. Die urban jungle trend is al enkele jaren aan de gang. In 2020 gaan we nog een stap verder dan een overvloed aan kamerplanten. En ook het dierenrijk vindt zijn weg in het interieur. Prominente materialen zijn leer, vacht en pluimen. Daarnaast zien we dierlijke prints en afbeeldingen van dieren terugkomen op de muren, vloer en meubels.

...ook in de badkamer

Ook in de badkamer mag je je gerust laten gaan en een stuk wildernis binnenhalen. Het hoeft in de badkamer niet meer enkel wit of blauw te zijn. Ze wordt een volwaardige plek in het interieur met felgekleurde muren, prints en planten... Laat je fantasie de vrije loop.

Ethnic chic

Met die wildernis zitten we meteen in Afrika en Zuid-Amerika. De invloeden van die continenten zijn al langer zichtbaar in de modewereld en vandaag komen ze ook meer en meer aan bod in onze interieurs. Geïnspireerd door verre reizen en andere culturen combineren we steeds vaker woestijn- en aardetinten met natuurlijke materialen zoals leder, linnen, hout en riet. Daarnaast wordt er in etnische interieurs volop geëxperimenteerd met maskers, stoffen en tapijten met absurde landschappen. Specifieke kleuren die bij deze trend horen zijn bruin, beige, kaki, munt, oker, geel, goud, lichtroze, lila, oranje, rood, maar ook een combinatie van zwart en wit. Zij geven het interieur een voodoogehalte. Early adopters is bijvoorbeeld het designmerk Muuto.

Zachtheid primeert

Ronde vormen zagen we de voorbije jaren al opkomen in de meubeldesigns, waarbij we afstappen van rechte, geometrische vormen. Deze trend zet zich door met zachte materialen zoals fluweel. Serene pastelkleuren en beigetinten vervangen wit als neutrale kleur. Levis’ kleur van het jaar Tranquile Dawn is een nevelig grijsgroen geworden met een blauwe ondertoon. Zoals de naam Tranquil Dawn doet vermoeden, kwam de inspiratie uit een rustgevende zonsopgang, en de kleurschakeringen die ontstaan tussen land en lucht. Het is een vrij neutrale, kalmerende tint die op de achtergrond een zachte, gemoedelijke sfeer schept. Pantone van haar kant maakte van Classic Blue háár Color of the Year.

Conclusie: interieurtrends in 2020

Bottomline, in 2020 zijn er eigenlijk geen regels. Elementen combineren uit verschillende periodes zoals de barok en renaissance? Doe gerust. In het nieuwe jaar staan een unieke mix en eclectisch interieur centraal. Dieren en planten, Afrika en Zuid-Amerika doen hun intrede, een interieur wordt meer en meer een verhaal, een uiting van emotie. We worden een visuele omnivoor, nemen invloeden van overal in ons op en vormen zo elk onze eigen stijl. Alles kan, niets moet en alle combinaties zijn mogelijk. Leef je uit!