Nieuws

In 7 stappen naar een succesvolle verkoop van jouw huis

Een woning verkopen is een grote stap. En eentje die je niet zomaar eventjes zet. Je moet er goed over nadenken en een goed stappenplan volgen om er zo voor te zorgen dat je tot een bevredigende verkoop komt. We helpen je graag een handje op weg met deze 7 stappen die je als verkoper dient te doorlopen in het verkoopproces.


Bepaal de verkoopprijs

De eerste stap is meteen een moeilijke. Hoeveel kan je vragen voor jouw woning? Voor jou is ze misschien heel veel geld waard omwille van herinneringen. Maar de markt heeft haar eigen bepalingen over hoe duur of goedkoop een woning moet zijn. Het is nochtans belangrijk om een realistische verkoopprijs te hebben. Zet je die te laag, dan doe je jezelf tekort. Prijs je je woning te hoog in, dan kan het zijn dat ze maanden of zelfs jaren leeg staat. En een leegstaande woning wordt er niet beter op. Lees: minder waard.


Het verkoopdossier

Zoals bij alles in België komt er ook bij de verkoop van een pand een pak administratieve rompslomp kijken. Nochtans is het belangrijk dat je die rompslomp correct opvolgt, of je riskeert in een papieren mallemolen te verzeilen waardoor je veel tijd verliest en frustratie opbouwt. Zorg er dus voor dat je alle attesten hebt die nodig zijn: keuringsattest elektrische installatie, EPC verslag, bodemattest, certificaat stookolietank, info overstromingsgebied, postinterventiedossier, stedenbouwkundige en kadastrale informatie en informatie over de erfgoedwaarde.


Voorbereiding

Een woning is niet louter een opeenstapeling van stenen. Het moet een veilige thuishaven zijn, een plek waar je je kan terugtrekken en je veilig kan voelen. Zorg er dus voor dat potentiële kopers zo’n omgeving zien wanneer ze het pand komen bezoeken. De eerste indruk is al zeer belangrijk. Een kapotte bel, verwelkte planten in de voortuin, een afgebladderde deur, vensters die dringend moeten geverfd worden, een goot die lekt… Allemaal details die de prijs én het enthousiasme van de koper zullen doen zakken. Het kan ook geen kwaad om het huis binnen nog ingericht te laten zodat de koper kan zién hoe hij/zij hier zou kunnen leven. Zorg dat het huis opgeruimd en netjes is. En een bloemetje doet vaak wonderen.


Foto’s en beelden

We leven in een tijd waarin foto’s, beelden en video’ ontzettend belangrijk zijn. Zorg dat je op dat vlak professionele ondersteuning hebt. Het zal een verkoop enkel maar bevorderen. De nieuwe trend is om een virtuele tour van jouw woning te laten maken LINK die je online kan tonen aan potentiële kopers. Je brengt je pand optimaal in de kijker omdat je kopers een interactieve, levensechte ervaring geeft van jouw pand. Hierdoor krijg je kopers die echt geïnteresseerd zijn waardoor je je woning sneller én aan een goede prijs kan verkopen.


Interesse kweken

Als je een pand wil verkopen moet je denken zoals een echte verkoper en zorgen dat je marketing in orde is. Zowel online als offline moet je duidelijk aanwezig zijn: website, Facebook, Youtube, flyers, infoborden … Alles helpt om je woning in de kijker te zetten.


Onderhandelen van een uitgebracht bod

Dit is waarschijnlijk de moeilijkste stap van het hele proces, zeker als je absoluut onervaren bent in het verkopen en onderhandelen. Daarvoor schakel je best een professional in. Voor de rest kan dat natuurlijk ook, want zij weten perfect hoe ze de markt moeten benaderen en beschikken over de nodige tools om jouw woning zo aantrekkelijk mogelijk voor te stellen en te verkopen tegen de juiste prijs.


Verkocht

Wanneer je je huis tegen een goede prijs verkocht hebt, mag je een fles bubbels open trekken. Je hebt dan even rust vooraleer je weer met het volgende project mag beginnen: de verhuis regelen!


Conclusie: 7 stappen wanneer je je huis wil verkopen

Een woning verkopen is dus geen simpel spelletje: er komt heel wat bij kijken. Bij N78 Vastgoed weten we dat. Dankzij onze jarenlange ervaring en onze investeringen in tools om de huizen van onze klanten zo aantrekkelijk en professioneel mogelijk te verkopen, slagen wij er steeds in om de woningen die we in portefeuille hebben op een korte tot redelijke termijn te verkopen tegen gunstige prijzen.