Nieuws

Het nieuwe EPC voor Vlaanderen

Heb jij het al gezien?

Zelfs wanneer je je woning volledig hebt afbetaald, blijft de rekening doorlopen. Behalve de onroerende voorheffing die je jaarlijks in de bus krijgt, zijn er de energiekosten om aan te denken. En die lopen tegenwoordig uiteraard aardig op als je geen energiezuinige woning hebt. Heb je plannen om een huis of appartement te kopen of te huren? Weet dan dat de verkoper of verhuurder in Vlaanderen wettelijk verplicht is om je een energieprestatiecertificaat (EPC) te overhandigen. Dat is nu al enkele jaren het geval, maar nieuw dit jaar is dat het certificaat een pak meer informatie bevat dan voordien en veel visueler is opgesteld. Volg even mee!

Voor elke woning in Vlaanderen een energielabel

Het EPC drukt in kWh/m² uit hoeveel energie een woning per jaar gemiddeld verbruikt voor verwarming. Hoe lager de waarde, hoe energiezuiniger het gebouw. Maar wat is nu een goede EPC-waarde? Het antwoord verschilt van woning tot woning. Zo zou een EPC-waarde van 450 voor een rijwoning zeer slecht zijn, maar voor een open bebouwing die dateert van voor het jaar 2000 valt die prestatie best nog mee. Daarom krijgt elke woning voortaan – sinds 1 januari 2019 – net zoals elektrische apparaten een energielabel toegekend, dat varieert van A+ (zeer energiezuinig) tot F (zeer slecht). Het label moet het voor potentiële kopers makkelijker maken om de energiezuinigheid van hun toekomstige aankoop degelijk in te schatten, maar uiteraard staat de EPC-waarde op zich ook nog altijd vermeld op het document.

Hoe wordt het EPC berekend?

Het EPC wordt vandaag nog altijd berekend door een erkend energiedeskundige. Hij of zij gaat na hoeveel energie de woning verbruikt voor verwarming (inclusief sanitair water) en in welke mate de woning in haar eigen energieproductie voorziet, bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen of een warmtepomp.
Het nieuwe EPC staat boordevol renovatietips!
Dateert je EPC van voor 2019? Dan hoef je geen nieuw certificaat aan te vragen, maar mogelijk is het wel de moeite om het toch te doen. Zit het al helemaal goed met het energieverbruik van de woning die je wil verkopen of te verhuren, dan kun je het nieuwe EPC-label achter de ramen kleven om reclame te maken en meer geïnteresseerden aan te trekken. Heb je daarentegen nog redelijk wat renovatiewerkenin het vooruitzicht? Ook dan loont het om je EPC te laten vernieuwen. De nieuwe versie van het EPC doet namelijk de nodige concrete aanbevelingen om je woning zo weinig mogelijk energie te laten verbruiken.
Nu al minder energie verbruiken

Steek je liever de handen onmiddellijk uit de mouwen om je woning energiezuinig(er) te maken, zodat je straks een extra gunstig EPC krijgt toegekend? Uiteraard hoef je de aanbevelingen van de energiedeskundige niet af te wachten om je woning groener te maken.