Nieuws

Essentiële tips voor energiebesparing in huis

Heb je ook al gemerkt dat het steeds meer geld kost om je huis te verwarmen, verlichten en van water te voorzien? Energiebesparing staat dan ook hoog op de agenda van de meeste huisgezinnen. Het probleem is dat veel mensen niet weten waar ze moeten beginnen om hun huis zo energiezuinig als mogelijk te maken. Je hoeft niet meteen prijzige ingrepen zoals zonnepanelen of warmtepompen te overwegen, want er bestaan tal van andere kleine en (soms) grote aanpassingen aan de woning of aan de wooncultuur die ook een substantieel verschil kunnen maken in de energie- en waterfactuur. We lijsten ze graag voor je op.

Buiten

We beginnen bij het begin en dat is de buitenkant van de woning.
Een eerste stap kan zijn dat je een nieuwe, goed geïsoleerde buitenschil creëert rondom je huis waarbij je als het ware de isolatie verankerd in de buitengevel.
Ook aandacht voor de ramen kan energiewinst opleveren. Je kan kiezen tussen houten, aluminium, stalen, PVC of polyurethaan ramen. Iedere soort heeft zijn eigen voor- en nadelen. Voor passiefwoningen bestaan er ramen samengesteld uit hout (buitenlagen) en kurk (tussenisolatie).
De beglazing speelt ook een grote rol. Het aantal huizen met enkel glas is intussen erg beperkt en maar goed ook want zij vreten energie omdat je als het ware voor de buitenomgeving aan het stoken bent.
Ook buiten te installeren zijn de warmtepompen. Dit vergt wel een fikse investering, maar is het meer dan waard. De warmtepomp onttrekt calorieën (warmte) aan de directe omgeving (water, lucht, bodem) en brengt ze over naar het verwarmingssysteem. De gratis natuurlijke energie wordt allereerst opgeslorpt door de eerste warmtewisselaar (verdamper) van de warmtepomp. Deze bevat een koelmiddel als werkvloeistof dat de warmte van de energiebron in verdampte vorm opneemt. Dan zuigt de compressor die damp aan en comprimeert hem. Dit samenpersen verhoogt de warmte van de vloeistof. De tweede warmtewisselaar (condensor) brengt de warmte over naar het circuit van de verwarming. De expansieklep ten slotte zorgt voor de ontspanning van het koelmiddel en de cyclus kan herbeginnen.

Woonkamer

Uiteraard is de woonkamer een van de ruimtes waar je ontzettend veel kan besparen omdat je er veel in verblijft en veelvuldig gebruik maakt van energie in de vorm van warmte, licht en stroom.
Domotica optimaliseert de werking van de huishoudelijke toestellen en taken. Het woord bestaat uit de samentrekking van het Latijnse woord domo (huis) en informatica. Alle elementen die je huis besturen of van energie voorzien worden door het domoticasysteem op een rationele manier bestuurd waardoor je tot 30% energie kan besparen. Omdat het volledige huis van domotica voorzien een nogal prijzige operatie is, kan je het systeem geleidelijk aan invoeren.
Gordijnen en luiken: je kan met luiken en zonnewering ‘s zomers de warmte buiten houden zodat je niet te fel hoeft af te koelen. Airco’s verbruiken namelijk veel stroom. In de koudere periodes kunnen luiken en gordijnen de warmte binnenhouden.
Verlichting: hou bij de bouw of verbouwing van een huis zoveel mogelijk rekening met de inval van natuurlijk licht. Gebruik spaarlampen, of nog beter ledlampen. Die zijn duurder in de aankoop maar met een levensduur van tussen de 30.000 en 100.000 uur zijn ze een ware investering in de toekomst. Bovendien verbruiken ze substantieel minder stroom.
Vloerisolatie: we staan er niet bij stil, maar de grond onder ons huis is doorgaans koud en geeft die koude af aan de woning als je geen isolerende vloerplaat hebt. Bij renovatie is het te overwegen om de bestaande vloer uit te breken, 5 cm te verdiepen en er een isolerende plaat in te laten aanleggen.
Wachtstand: wees er van bewust dat al je toestellen in wachtstand (tv, digibox, video, PC, laptop, hifi, toestellen in oplaadstatus …) allemaal stroom verbruiken. Dat verbruik loopt op tot 400 kWh per jaar. Aan de steeds maar stijgende elektriciteitsprijzen wordt dat een stevige kost.
Keuken

Ook de keuken is een veelvraat op vlak van energie. Maar ook hier zijn er heel wat ingrepen die besparingen kunnen opleveren zoals het gebruik van spaar- of ledlampen of het aanschaffen van huishoudtoestellen met A+++ label. Toestellen met zo’n label verbruiken tot 60% minder elektriciteit dan eentje met een A-label. Denk er ook aan dat je toestellen tijdig afschakelt en dat je bijvoorbeeld je vitrokeramische of klassieke elektrische kookplaat enkele minuten op voorhand kan afzetten. Ze hebben voldoende restwarmte om het kookproces te vervolledigen.

Badkamer

Er zijn tal van besparingsmaatregelen die je kan nemen in de badkamer. Een eerste is het rationeel gebruik van water. Als je je handen wast, je tanden poetst of jezelf scheert is het absoluut niet nodig om het water te laten lopen. Doe je dat toch, dan verlies je al snel een liter water per keer. Tel dat twee keer per dag en je bent per persoon 730 liter water kwijt. Doe dat maal vier personen en we praten over bijna 3000 liter water oftewel 50 douchebeurten. Ook met de waterspoeling van de wc en het gebruik van speciale kranen kan je water besparen. En denk eraan: in bepaalde gevallen bespaar je niet enkel water, maar ook de energie om dat water op te warmen.

Wasplaats

Een gemiddeld gezin verbruikt tot 200 liter warm water per dag, waarvan de productie 15% van de energiebehoefte opslorpt. Er zijn verschillende manieren om warm water te produceren, maar de keuze ligt niet voor de hand. Er zijn de bestaande systemen als doorstroomboilers en accumulatieboilers. De keuze voor het een of het andere systeem hangt af van je behoeften en levenswijze.
De productie van sanitair warm water kan gecombineerd worden met de centrale verwarming of er los van staan. Er bestaan ook gemengde systemen waarbij verschillende energiebronnen aangewend worden voor de productie van warm water (zonne-energie en elektriciteit, bijvoorbeeld). Je vraagt best raad aan professionelen die je kunnen helpen bij het kiezen van de oplossing die het beste strookt met je behoeften en mogelijkheden en die je op termijn geld zal uitsparen.

Conclusie: hoe besparen op energie in je huis

De kosten voor energie kunnen in een doorsnee gezin snel oplopen. Wil je energiezuiniger gaan leven - niet enkel voor je portemonnee, maar ook voor het milieu - dan hoef je niet meteen grote investeringen te doen in de vorm van zonnepanelen of warmtepompen. Vele kleine beetjes samen helpen ook. In deze blog hebben we het hele huis overlopen op zoek naar mogelijkheden om je energiefactuur te doen dalen. Als je deze tips ter harte neemt, zal je snel resultaat merken.

Plannen om een huis te kopen? Als je op zoek bent naar een nieuwe woning ben je misschien niet bezig met het checken van het energieverbruik van potentiële droomwoningen. Toch is het de moeite waard om de zogenaamde EPC waarde in de gaten te houden. De energiezuinigheid van je toekomstige woning kan je namelijk veel geld besparen op de lange termijn. Je vastgoedmakelaar bij N78 Vastgoed helpt je graag verder als je hierover vragen hebt.