Nieuws

Een huis kopen of verkopen in coronatijden: een goed idee?

Het zijn bizarre tijden zoals we er nog nooit meegemaakt hebben. Een boel vanzelfsprekende zaken staan plots op de helling en zekerheden staan onder druk. Zo vragen veel mensen zich af hoe het nu zit met vastgoed. Wordt er nog vastgoed verkocht of niet? Is het nú het moment om een huis of appartement te kopen omdat de prijzen zakken? Kan je nog bij een notaris terecht? Wij legden ons oor te luisteren bij Matthijs Van Erum van N78 Vastgoed uit Dilsen.

Matthijs, zijn jullie nog actief op de markt of zitten jullie ook in lockdown?

Matthijs Van Erum: “Onze medewerkers zitten voorlopig thuis, maar mijn zakenpartner en ik werken nog voluit doorgaans van thuis. Door de coronamaatregelen is het fysiek bezoeken van een huis niet mogelijk, maar achter de schermen kunnen we nog een pak werk verrichten. Zo zijn we bezig met het grondig voorbereiden van dossiers die net voor de crisis nog ingekocht werden. Er liggen ook een aantal grote nieuwbouwprojecten in het verschiet en daarvan zijn we de marketing en verkoop aan het voorbereiden.”

Virtuele rondleiding enorm populaire tool

Zijn de mensen tijdens deze crisis geïnteresseerd in het kopen of verkopen van een woning?

Matthijs: “Ja, daar verschiet ik van. We krijgen momenteel veel aanvragen binnen. Na de crisis zal het een lange lijst zijn die we moeten afwerken. We zien dat vele mensen onze website bezoeken op zoek naar informatie over de koop of verkoop van een huis of appartement. In die optiek is onze virtuele rondleiding door de huizen die te koop staan een extra troef. Via die tool kunnen mensen virtueel een huis bezoeken, kunnen ze eens rondkijken naar de indeling, zien waar de keuken ligt ten opzichte van de eetkamer, het terras, de zon … Je krijgt een echt goed beeld van hoe de woning er in het echt uitziet zodat je een weloverwogen beslissing kan nemen of je deze woning na de crisis fysiek wil gaan bezoeken.”

Digitale volmachten bij notaris

Bij de verkoop van een woning moet je altijd langs de notaris. Kan dat nu nog?

Matthijs: “De notarissen hebben enkele weken stil gelegen, maar zijn nu terug aan het opstarten. Als je met een beperkt aantal mensen komt en je kan de regels van sociale afstand bewaren, dan mag je zelfs al naar het kantoor van de notaris gaan. Maar ze werken ook aan de mogelijkheid om digitale volmachten uit te schrijven via videocalls. Tegen begin mei moet dat klaar zijn zodat een vertrouwenspersoon of notarieel medewerker in jouw naam aktes mag tekenen. Maar sowieso is de ondertekeningstermijn (normaal 4 maanden) voor het verlijden van de akte met twee maanden verlengd, samen met de gunstregimes die eventueel van toepassing zijn. Zo kan je onder andere uitstel krijgen op het betalen van jouw registratiebelasting bij de aankoop van onroerend goed.”

Vastgoedprijzen zullen stabiel blijven

Hoe zit het met de prijzen? Zijn die werkelijk aan het instorten, zoals sommige media ons doen geloven?

Matthijs: “Nee, daar geloof ik niets van. Kijk, de vastgoedprijs is onderhevig aan enkele factoren. Ten eerste is er de hypotheekrente. Die staat nog altijd ontzettend laag en het ziet er niet meteen naar uit dat deze zal stijgen. Ten tweede is er het fiscaal aspect, zeg maar de registratiekosten en fiscale gunstmaatregelen. Op dat vlak hebben we eind vorig jaar een serieuze verandering gekend met het afschaffen van de woonbonus. Echter zijn de registratierechten, ter compensatie van deze afschaffing, verlaagd. Het fiscaal aspect zal dus hetzelfde blijven als voor de crisis.

En dan heb je het derde aspect, de koopkracht en het vertrouwen van de consument. Dat consumentenvertrouwen is mijn inziens niet aangetast. De vele bezoekaanvragen die wij tijdens deze lock-downperiode ontvangen is daar het beste bewijs van. En als we de Nationale Bank mogen geloven staat er nog altijd immens veel spaargeld op de boekjes. Mensen die voor de crisis plannen hadden om een huis te kopen, hadden sowieso al een spaarcent hiervoor aan de kant staan. Ik denk niet dat een aantal weken tijdelijk werkloos zijn, daar veel aan zal veranderen. Dat zou natuurlijk wel kunnen veranderen als de crisis langer aanhoudt en het inkomen van potentiële kopers gedurende lagere termijn lager komt te liggen dan normaal. Kortom, heb ik alle vertrouwen dat de koopkracht zich snel zal herstellen.

Coronomaatregel: hypothecair krediet uitstellen

Hoe zit het met het betalingsuitstel voor woonleningen?

Matthijs: “De bankenkoepel Febelfin, de Nationale Bank van België en federaal minister van Financiën Alexander De Croo hebben intussen concrete voorwaarden opgesteld voor het betalingsuitstel van woonleningen:

● je inkomen moet gedaald of weggevallen zijn door de coronacrisis.
● sinds 1 februari mag je geen betalingsachterstand hebben op het hypothecair krediet waarvoor je uitstel vraagt.
● het moet gaan over een lening die je bent aangegaan voor je enige woning.
● je mag alles samen niet meer dan 25.000 euro spaargeld hebben op je zicht- en spaarrekeningen en in je beleggingsportefeuille.

Het uitstel kan maximaal 6 maanden bedragen, tot 31 oktober. Die einddatum geldt ook als je na 30 april de aanvraag indient. De bank mag geen dossier- of administratieve kosten aanrekenen, maar mag wel intresten rekenen. Wie maandelijks minder dan 1700 euro netto maandinkomen overhoudt, zal geen extra intresten moeten betalen. Hoe je dat juist berekent, vind je samen met een volledig overzicht op de website van Febelfin.”

Conclusie: kan je in coronatijden nog vastgoed kopen en verkopen?

Als je van plan was om een woning of appartement te kopen hoef je die beslissing absoluut niet uit te stellen. De omstandigheden zijn vrijwel dezelfde als vóór de crisis. Het enige grote verschil is dat je een huis of appartement voorlopig niet fysiek mag bezoeken en dat daardoor de aankoop misschien een tijdje uitgesteld zal worden. Maar uitstel is in dit geval zeker geen afstel.


Op zoek naar jouw droomhuis? Om alle woningen die momenteel in verkoop staan virtueel te bezoeken surf je naar www.N78vastgoed.be.