Nieuws

Een appartement kopen? Weet wat je koopt!

Met de vergrijzing en de druk van de overheid om meer in stedelijke omgevingen te gaan wonen, kopen steeds meer mensen een appartement. Waar velen op voorhand niet aan denken is dat een appartement kopen niet hetzelfde is als een woning aanschaffen. Er dienen strikte regels gevolgd te worden die wel eens financiële consequenties kunnen hebben voor de eigenaars en/of de huurders van een appartement. We zetten de meest voorkomende regels op een rijtje.

Als je overweegt om een appartement te kopen is het van cruciaal belang om je op voorhand zéér goed te informeren over de ouderdom van het appartementsblok, de staat waarin je appartement verkeert, de mate van overeenkomst met de geldende wettelijke bepalingen of de bepalingen die er staan aan te komen, het interne reglement, eventuele lopende gerechtelijke procedures, de cultuur van de andere eigenaars/bewoners en de extra kosten die je betaalt voor de gemeenschappelijke delen. Voor al die informatie kan je terecht bij de notaris, vastgoedmakelaar, verkoper of syndicus.

Buren

Niemand leeft alleen op een eiland. En al zeker niet in een appartementsgebouw. Je hebt er te maken met de andere bewoners/eigenaars. Dat kan gaan van een groet in de trappenhal of de lift tot overleg over gezamenlijke investeringen tot geruzie over geluidsoverlast of de vuilniszak. Mensen zijn sociale wezens, maar het is niet gezegd dat iedereen altijd met iedereen overeenkomt. Onderzoek welk soort mensen er al in het gebouw leven en kijk of jouw levensstijl en opvattingen daarmee compatibel zijn. Lees het reglement van interne orde. Dat zijn de 'leefregels' die alle bewoners moeten naleven om de veiligheid, de rust en de netheid binnen het appartementsgebouw te respecteren. Ga praten met enkele mede-eigenaars en pols naar de verstandhouding tussen de bewoners. Zo merk je op voorhand al of er bepaalde gevoeligheden zijn. Je wil niet voortdurend in conflict liggen met beneden-, boven- of andere buren.

Extra kosten

Als je voldoende geld hebt kunnen lenen om het appartement te kopen, ben je er nog niet. Er komen immers bijkomende kosten kijken bij de aanschaf ervan. Zo is er de tegemoetkoming voor de gemene delen. Dat zijn de traphal, de lift en het dak. Het onderhoud en de reparaties of renovaties ervan komen gedeeltelijk voor jouw rekening. Die worden beslist door de algemene vergadering. Die beslissingen moeten vanaf 1 januari dit jaar nog maar een meerderheid hebben van 2/3de in plaats van 3/4de. Tegen 2020 moeten ook alle daken van appartementen in Vlaanderen geïsoleerd zijn. En tegen 2023 geldt hetzelfde voor dubbele beglazing. En hoe zit het met de EPC-norm van de appartementsblok? Het EPC wordt apart opgemaakt voor elk appartement in een gebouw en houdt in een beperkte mate rekening met de gemene delen.

Grondige evaluatie

Daarom is een grondige evaluatie van het gebouw op voorhand geen overbodige luxe. Neem iemand mee om de blok op voorhand te bezichtigen. Bij voorkeur iemand die thuis is in de bouw. Die zal je op voorhand kunnen aangeven welke problemen zich in de toekomst kunnen voordoen en die veel geld zouden kunnen kosten. Lees ook de verslagen van de Algemene Vergadering eerst door. Daar kunnen ook al indicaties in staan van toekomstige kosten. Aan jou dan om te beslissen of je toch koopt.

Syndicus bij appartement

Eens eigenaar geworden, heb je rechten en inspraak in het beheer van het appartementsgebouw in verhouding tot het aandeel die je hebt in de algemene delen van het gebouw. De syndicus moet je een overzicht bezorgen van de hangende gerechtelijke procedures die verband houden met de mede-eigendom. Verder staat de syndicus in voor het beheer van de gemeenschappelijke ruimtes. Hij is verplicht het bedrag van het werkkapitaal en dat van het reservekapitaal mee te delen

  • Reservekapitaal? Onder reservekapitaal wordt het geld verstaan dat bestemd is voor het dekken van niet-periodieke uitgaven, zoals vernieuwing van het verwarmingssysteem, de reparatie of de vernieuwing van een lift of het leggen van een nieuwe dakbedekking.
  • Werkkapitaal? Onder werkkapitaal worden de voorschotten verstaan die betaald zijn door de mede-eigenaars als voorziening voor het betalen van de periodieke uitgaven, zoals de verwarmings- en verlichtingskosten van de gemeenschappelijke delen, de beheerskosten en de uitgaven voor de huisbewaarder.

Conclusie: Appartement kopen: waar moet je aan denken?

Appartementen zijn erg in trek. De oudere generatie die de grote tuin beu is en kortbij het centrum wil wonen, trekt massaal naar appartementen in kerngemeentes. Ook de overheid stimuleert de terugkeer naar de stad en dus naar appartementen. Allemaal geen probleem als je er maar voor zorgt dat je goed voorbereid bent vooraleer tot aanschaf over te gaan. Een verwittigd mens is er twee waard, zegt het spreekwoord. We passen dat aan naar “Een verwittigd mens spaart een pak geld uit.” Let op alle regels, reglementen en mogelijke onkosten die je op je nek kan krijgen door renovaties, herstellingen of onderhoud van de gemeenschappelijke delen. Kijk ook of jouw levensstijl past in de buurt, die een appartement toch is.