Nieuws

Dubbelinterview "Citerra"

Bert Warson & Matthijs Van Erum: “Citerra is voor de levensgenieter die houdt van kwaliteit en beleving”

Citerra in de Tuinwijk van Eisden is een uniek woonproject waarbij de nadruk ligt op kwaliteit, esthetiek en beleving. In tegenstelling tot veel bouwprojecten die je vandaag ziet, kozen de projectverantwoordelijken er niet voor om het meeste rendement uit het bouwgebied te halen door het vol te zetten met woningen en appartementstorens. Juist het omgekeerde: hun visie was om een unieke woonomgeving en bijzondere wooneenheden te creëren voor kopers die op zoek zijn naar dat tikkeltje meer. Iets waarin men bijzonder goed geslaagd is, aldus projectverantwoordelijke Bert Warson en makelaar Matthijs Van Erum van N78 Vastgoed. Maar ook volgens de eerste kopers, zo vertellen ze ons.

Hoe begin je aan zo’n project als Citerra?

Bert Warson: We hadden al een dergelijk project gedaan in Maasmechelen: Sentier, naast het stadhuis in het centrum van de gemeente. Daar heeft het bestuur het potentieel van onze aanpak gezien. Ze hebben ons vervolgens aangeschreven om ook in te tekenen op de wedstrijd voor de ontwikkeling van de oude TIKB-site. We hebben ons ingeschreven en de wedstrijd gewonnen. We hebben dan de gronden aangekocht en zijn gestart met een voortraject. We lieten een eerste studie uitvoeren met vier appartementstorens naast elkaar plus enkele woningen. Het was niet meer dan een schets met wat sfeerbeelden, nog niet echt een uitgewerkt plan. Het was eigenlijk onze visie op wat je op zo’n locatie zou kunnen doen. Wij bleken de meest tot de verbeelding sprekende visie te hebben.

Waarom denken jullie dat jullie plannen gewonnen hebben?

Bert: “Ik denk dat we vooral gescoord hebben met het groen en het wijkgevoel dat we in het project wilden leggen. De bedoeling was niet om gewoon een aantal appartementen te bouwen, maar om een levende, dynamische leefgemeenschap te creëren waar het leuk is om te wonen. We hebben de plek ook niet volgestouwd. We hebben altijd gekozen voor voldoende levensruimte mét voldoende privacy. Dat scheelt enkele wooneenheden, maar verhoogt wel het leefcomfort.” 

Matthijs Van Erum: “Het project zoals Bert het liet uittekenen, past ook perfect in de Eisdense Tuinwijk die toch een heel speciale uitstraling heeft. Citerra sluit nauw aan bij die Tuinwijk en het nabijgelegen natuurgebied Connecterra.” 

Bert: “Initieel hadden we een studiebureau onder de arm genomen dat de zaken veel stedelijker bekeek, maar daar zijn we van afgestapt.”

Dus we kunnen wel stellen dat architectuur een grote rol speelt in Citerra?

Bert: “Ja, architectuur is heel belangrijk voor ons. Het architectenbureau PCP uit Genk is er pas bijgekomen nadat we de eerste projectvisie hadden ingediend. Maar wij hebben hen van meet af aan duidelijk gemaakt dat wij een groot verschil wilden maken met andere, standaard appartementsblokken. We mikken daarmee op het betere segment, maar we wilden per se dat dit project op alle vlakken zou kloppen. Ook qua esthetiek. Ze hebben drie voorstellen gedaan, maar de eerste twee zaten nog teveel op dat typische projectgevoel en het zoveel mogelijk wooneenheden halen uit de beschikbare ruimte. Maar dat wilden we dus per se niet. We wilden écht geen appartementstorens, maar een levende wijk die als één geheel naar buiten komt. Waar een zekere dynamiek uit spreekt. Dat kost natuurlijk. Maar verhoogt de aantrekkingskracht en de uitstraling.”

Is er binnen die focus op uitzonderlijke architectuur ook ruimte voor energiezuinig bouwen?

Bert: “Ja, natuurlijk. Die twee gaan hand in hand. We hebben - gezien de nieuwe normeringen op vlak van energie die eraan komen – bijvoorbeeld gekozen om te werken met steenstrips of pleister zodanig dan we de woningen voldoende kunnen isoleren en ze zo goed als klaar zijn om BEN-woning te worden. Zo zijn de daken zodanig gemaakt dat mogelijke zonnepanelen plat kunnen gelegd worden. Op die manier vermijd je die lelijke constructies en blijven de appartementen en woningen er fraai uitzien, zelfs mét zonnepanelen. En garandeer je een maximale opbrengst, natuurlijk.“

Jullie hebben duidelijk gekozen voor kwaliteit, maar is dat ook betaalbaar voor iedereen?

Matthijs: “Er is heel bewust niet gekozen voor prijs, maar voor kwaliteit, zowel qua ruimte als materialen en afwerking. En toch kunnen we een mix van wooneenheden aanbieden die een divers publiek en een breed budget aanspreekt. Dat wil zeggen dat je hier ook als starter of als jong gezin je gading vindt.” 

Bert: “Je moet ook rekening houden dat je niet enkel een woning of appartement koopt, maar je krijgt er ook een fantastische buurt bij. De kwaliteit zit dus óók in de omgeving. Het groene plein en de bezoekersparkings worden overgedragen aan de gemeente zodat die kan zorgen dat het er altijd netjes uitziet. Maar ook aan de privé tuinen en de aanplanting bij de huizen en rond de appartementen hebben we veel aandacht geschonken.”

Wat zijn de eerste reacties van bezoekers en kopers?

Matthijs: “Als we hier met mensen de site komen bezichtigen zijn de reacties altijd unaniem positief. De mix van woningen en appartementen, de tuintjes, de groene omgeving, de nabijheid van Connecterra … vallen bijzonder goed in de smaak.”

Bert: “Mensen met kinderen zijn super enthousiast omdat ze hun kinderen al zien spelen op het groene plein en zien ravotten in Connecterra. De situatie is hier heel anders dan wanneer je naast een drukke rijksweg woont. Hier zit je met een doodlopende straat met 19 woningen. Hier kunnen kinderen nog zonder problemen buiten gaan spelen. En ik kan het weten, want ik heb hier vroeger als kind zelf ontzettend vaak gespeeld!”

Matthijs: “En toch woon je hier niet op de “verre buiten”, afgelegen van alles en nog wat. Je zit hier midden in de gemeenschap op wandelafstand van tal van voorzieningen. Dat is echt uniek en daar zijn we ontzettend trots op!” 

Hoe zou je de gemiddelde koper van Citerra typeren?

Bert: “De mensen die hier komen kijken, die weten precies wat ze willen. Het zijn kandidaat kopers die de lat redelijk hoog leggen en die dan hier toch hun gading vinden. Iedereen is heel enthousiast om een nieuw leven te starten in Citerra, of ze nu twintiger of zestiger zijn! Het is ontzettend mooi om te zien hoe mensen verliefd worden op hun stukje Citerra. ”

Matthijs: “Wat ook heel belangrijk is, is dat eenmaal de koop gesloten is, de kopers verder begeleid worden door Bert zelf die op al hun vragen antwoorden geeft en bijstuurt indien nodig. Ze worden begeleid tot het huis of appartement ingericht is zoals zij dat willen.”

Bert: “En tot het moment dat ze inhuizen eigenlijk. Iets waar Matthijs en ik heel erg naar uitkijken, want dat is de kers op de taart voor ons natuurlijk. Kunnen zien hoe Citerra tot leven komt!”


Wil je zelf een kijkje gaan nemen op de site van Citerra? Dat kan! Neem contact op met Matthijs van N78 Vastgoed via info@n78vastgoed.be of 089 86 18 88.