Nieuws

De Vlaamse woonbonus verdwijnt. Nog snel een woning kopen?

Een van de eerste maatregelen uit het Vlaamse regeerakkoord was meteen goed voor heel wat controverse. Omdat de woonbonus volgens bepaalde politici en specialisten een negatief effect had, werd hij afgeschaft en vervangen door een vermindering van 1% van de registratierechten van 7 naar 6 procent. De woonbonus zou de woningprijzen kunstmatig opgejaagd hebben, maar in de praktijk betekent het gewoon dat je vanaf 1 januari 2020 meer betaalt voor je huis dan vroeger.

Het gevolg laat zich raden: iedereen die in de nabije of iets verdere toekomst koopplannen had, rept zich om de hele zaak nog rond te krijgen vóór 1 januari om zo toch nog te kunnen genieten van de fiscaal vriendelijke woonbonus. Wie nog snel een woning wil kopen moet letten op een aantal zaken die we hieronder overlopen. Maar eerst dit:

Wat als je het fiscaal voordeel van de Vlaamse woonbonus al geniet?

Als je al in aanmerking kwam voor een woonbonus, verandert er niets. Het wordt enkel tricky als je een bijkomend hypothecair krediet moet aanvragen, want dat wordt beschouwd als een nieuw krediet en dat moet dus ook worden afgesloten voor het einde van het jaar als u nog wilt profiteren van de woonbonus. Ook hier begint de tijd dus te dringen.

Vlaamse woonbonus en hypothecair krediet

Een hypothecair krediet aanvragen kost namelijk tijd. Gemiddeld moet je rekenen op drie maanden tussen het indienen van de kredietaanvraag en het verlijden van de akte. Je hebt dus maar heel weinig tijd meer over om een hypothecair krediet aan te vragen als je nog wilt genieten van de woonbonus. Ook hier zijn er weer documenten nodig die je onmiddellijk moet kunnen voorleggen:

- bewijzen van inkomsten

- voor verbouwingswerken zonder architect: een raming van de kosten (bestelbon, offerte)

- voor bouw- of verbouwingswerken met architect: de kostenraming door de architect

Bij de bank zullen ze alles in het werk stellen om alle kredietaanvragen zo snel mogelijk te verwerken. Máár, je bent wellicht niet de enige die zo’n snelle aanvraag indient en de mensen van de bank hebben ook maar 24 uur op een dag. Maar zelfs al krijg je je hypothecair krediet tijdig geregeld, dan nog ben je er niet. Je zit namelijk nog met de verwerkingstermijn bij de notaris die cruciaal is.

Vlaams woonbonus: houd rekening met de verwerkingstermijn

Notarissen worden momenteel overstelpt met aanvragen en het is maar zeer de vraag of ze die allemaal kunnen afwerken vóór 31 december. De verkoopakte moet immers nog in 2019 verleden worden, anders verlies je de woonbonus. Om dat nog klaar te krijgen heeft de notaris een aantal documenten nodig:

- het bodemattest

- het stedenbouwkundig uittreksel

- het postinterventiedossier

- het keuringsbewijs van de elektrische installatie

- het energieprestatiecertificaat

- het attest van onderhoud van de mazouttank (als die aanwezig is)

De potentiële koper van een woning of appartement kan dus maar best even overlopen met de verkoper of die documenten allemaal voorradig zijn en overleggen met zijn notaris of de akte nog dit jaar kan verleden worden.

Wat als je jouw woning verkoopt en een nieuwe hebt gekocht. Behoud je dan je woonbonus?

Dat zou volgens de geldende regels kunnen, onder bepaalde voorwaarden, wanneer je een hypotheekruil of pandwissel doet. Dan verschuift een bestaande hypotheek op een pand naar een nieuwe woning. Die voorwaarden blijven in de toekomst ook gelden.

Conclusie: Nog snel een woning kopen met de Vlaamse woonbonus? Dan is snelheid geboden!

Het zal duidelijk zijn dat je enkel nog een woning kan aanschaffen onder het stelsel van de woonbonus als je alle documenten die nodig zijn nu al in orde hebt en je een notaris inschakelt die voldoende mankracht heeft om de klus(sen) nog te klaren voor 1 januari. Snelheid is dus geboden.